Az RXR által szabályzott represszió teljes genomszintű vizsgálata bioinformatikai módszerekkel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Biofizika, elektrofiziológia, kísérletes onkológia, jelátvitel, bioinformatika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Halász László

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az RXR által szabályzott represszió teljes genomszintű vizsgálata bioinformatikai módszerekkel
Összefoglaló: 

Az RXR a magreceptorok családjába tartozó, ligand által aktivált transzkripciós faktor. Kritikus szerepet tölt be a makrofágok differenciációjában és metabolizmusában. Általános heterodimerizáló partnerként működik, dimereket alkot például a PPAR és LXR magreceptorokkal. Ligand hiányában korepresszor molekulákat köt és a célgének kifejeződését gátolja, aktivátor molekula jelenlétében megtörténik a koaktivátor-korepresszor csere, melynek következtében célgénjei aktiválódnak.
Munkánk során a receptor által feltételezhetően gátolt géneket szerettük volna azonosítani. Jól ismert, hogy ezek a mechanizmusok főként a SMRT/NCoR korepresszor komplexeken keresztül valósulnak meg. Jelen munka célja az RXR, SMRT, NCoR fehérjék genomi elhelyezkedésének vizsgálata ChIP-seq és bioinformatikai módszerek segítségével. A ChIP-seq egy nagyon hatékony technika a fehérjék genomi kötőhelyeinek felderítésére. Kísérleteink során több mint 5000 RXR kötőhelyet azonosítottunk, majd publikus adatbázisból letöltöttük és újra feldolgoztuk a SMRT, NCoR ChIP-seq kísérletek eredményeit. Az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a magreceptor és a gátló fehérjék teljes genom szinten jelentős számban együtt helyezkednek el. Ezután meghatároztuk a három vizsgált fehérje által együttesen kötött genomi régiókat és a hozzájuk legközelebb elhelyezkedő génekhez annotáltuk azokat. Az így kapott gén listán gén ontológia analízist végeztünk, melynek eredménye egyértelműen kimutatta, hogy a receptorral egy komplexben elhelyezkedő gátló fehérjék főként gyulladásos géneket szabályozhatnak.
A jövőben makrofág specifikus RXR hiányos állatokon fogjuk vizsgálni a receptor által gátolt gének biológia funkcióját in vivo modell rendszerekben.
Eredményeink egy RXR dependens, gátló mechanizmus jelenlétét sugallják makrofágokban, amely főképp gyulladásban és metasztázisban szerepet játszó génekhez köthető. Adataink közelebb vihetnek bennünket azoknak a molekuláris mechanizmusoknak a megértéséhez, amelyek a RXR gátló képességén keresztül a makrofágok sejtspecifikus génkifejeződését meghatározzák.

1. témavezető adatai
Név: 
Dániel Bence
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program