A DNS károsodás vizsgálata képalkotó citometriával RF besugárzás hatására

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Biofizika, elektrofiziológia, kísérletes onkológia, jelátvitel, bioinformatika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bankó Csaba

Előadás adatai

Előadás címe: 
A DNS károsodás vizsgálata képalkotó citometriával RF besugárzás hatására
Összefoglaló: 

Az örökítő anyagot érintő környezeti ártalmak halmozódó veszélyt jelenthetnek szervezetünkre, így a sejtek DNS károsodásának közvetlen mérése alapvető információt szolgáltat a maradandó kockázat lehetséges mértékéről. Például az ionizáló sugárzások következtében létrejövő DNS-t ért ki nem javítódó sugárkárosodásnak elsődleges szerepe van a sejtek inaktiválódásában. A primer DNS károsodás mértékének meghatározására több módszert fejlesztettek ki. Ezek közül a Halo-esszé, alkalmas egy gyors, az egyedi sejtek közvetlen DNS törését detektálni képes szűrésszerű tájékozódásra.
A károsodás miatt létrejövő kis molekulatömegű DNS fragmentek igen gyorsan diffundálnak ki elektroforézis nélkül is a mag területéről. Ezt a folyamatot használja ki az un. alkalikus Halo-esszé, amely segítségével a legalább egyszál törést szenvedő sejtek olyan módon különíthetőek el, hogy a sértetlen magot tartalmazó sejtek képéhez képest a károsodott sejtekben egy kisebb intenzitású mag maradvány körül egy diffúz DNS udvar jelenik meg.
Munkám során a telekommunikációban is használatos frekvenciájú (RF, rádiófrekvenciás) elektromágneses sugárzás hatására esetlegesen létrejövő DNS károsodás mennyiségét vizsgáltam képalkotó citometria segítségével (LSC, Laser Scanning Citometry) Jurkat sejteken. Pozitív kontrolként a sejteket először nagy dózisú etopoziddal kezeltem, majd fluoreszcens DNS festékekkel (propidium iodid (PI) és SYBR Green) megfestettem és ezután LSC-vel meghatároztam a DNS károsodás mértékét. Az RF besugárzást az erre a célra kifejlesztett sejtbesugárzó eszköz segítségével végeztem. Az RF sugárzással kezelt sejtek akut károsodását 30 perces kezelés után közvetlenül, míg a későbbi hatást 24 óra elteltével mértem meg. Ezután a sejtek életképességét is meghatároztam Tripánkék (TK) és PI festéssel. A TK festés eredményét hemocitométerrel, míg a PI festés eredményét áramlási citometriával (FACSArray) értékeltem ki. Kísérleteim során az eredményeket a kontroll értékekkel összehasonlítva bizonyossá vált, hogy az RF besugárzás nem okoz nagyfokú károsodást és a sejtek osztódására sincs különösebb hatással.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bacsó Zsolt
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program