Égési sérülések utáni helyreállító műtétek

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás, mellkas-, hasi és plasztikai sebészet, traumatológia, ortopédia, kísérletes sebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Farkas Máté

Előadás adatai

Előadás címe: 
Égési sérülések utáni helyreállító műtétek
Összefoglaló: 

Bevezetés: Magyarországon az égési sérülést szenvedettek előfordulása évente 60000-70000 főre tehető, ezeknek körülbelül tizede igényel kórházi ellátást. Az irháig terjedő, és azt károsító traumáknál csökken vagy meg is szűnhet a bőr helyreálló képessége. A bőr kielégítő működési és esztétikai funkciójának visszanyerése céljából plasztikai sebészeti beavatkozásra van szükség, amely különböző bőrpótló eljárásokat jelent. Az, hogy ezek közül melyiket választjuk, függ a károsodott rész nagyságától, honnan lehet megfelelő mennyiségű és minőségű bőrt nyerni, valamint a fedni kívánt terület mechanikai igénybevételététől. A módszerek lépcsőzetesen épülnek egymásra, az egyszerűbbtől a bonyolult felé haladva, mellyel gyakran együtt jár a műtétek számának növekedése, az ápolási idő megnyúlása, kórházi költségek emelkedése, és nem utolsó sorban a betegre nehezedő teher.

Célkitűzés: Jelen munkában a DEOEC Bőrgyógyászati Klinika Égési- és Bőrsebészeti Osztályán kezelt betegek példája alapján mutatjuk be az égési sérülések különböző helyreállító eljárásait.

Következtetés: Megfelelően megválasztott módszerek és a plasztikai sebészeti alapelvek betartásának segítségével, nagy kiterjedésű és súlyos károsodásokkal járó elváltozások is sikeresen kezelhetőek sebészileg.Az eredmények, további rehabilitációs gondozással, még tovább javíthatók.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Péter Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Bőrgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program