Hypospadiasis műtétet követő recidív húgycsősipolyok kezelése a DEOEC Gyermekklinika Gyermeksebészeti osztályán

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Szülészet-nőgyógyászat, urológia
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Soltész Vanda

Abstract data

Előadás címe: 
Hypospadiasis műtétet követő recidív húgycsősipolyok kezelése a DEOEC Gyermekklinika Gyermeksebészeti osztályán
Abstract: 

A hypospadiasis az egyik leggyakoribb urológiai fejlődési rendellenesség, Magyarországon körülbelül 400 újszülött jön évente a világra hypospadiasissal. Kezelésére az utóbbi évtizedekben több száz műtéti típust kidolgoztak, de mindmáig bonyolult feladatot jelent a gyermeksebészet számára. Leggyakoribb és legnehezebben orvosolható szövődménye az urethrocutan fistula, amely műtétet követően 4- 28 % -ban fordul elő az eredeti rendellenesség súlyosságától függően. A fistulák recidívája igen magas, 5- 55 % -ban következik be. A hypospadiasis kezelésében alkalmazott műtéti eljárások eredményességének a vizsgálatára ezért a legalkalmasabb mutató a sipoly incidencia.
Jelen felmérésünkben a Gyermekklinika Gyermeksebészeti Osztályának 10 éves beteganyagának az áttekintésével vizsgáltuk a különböző műtétek után kialakult sipolyok arányát, valamint a recidív sipolyok kezelésére bevezetett ún. „double unfurled dartos flap” technika eredményességét.
Azt találtuk, hogy a Gyermekklinikán a legkisebb sipolyaránnyal rendelkező MAGPI műtét sem éri el az irodalomban említett eredményességi szintet. A „double unfurled dartos flap” technika azonban egy ígéretes eljárásnak bizonyul, ugyanis egy éves nyomon követéssel vizsgálva a műtétet követően a betegekben nem alakult ki sipolyrecidíva.

First tutor
Name: 
Dr. Józsa Tamás
Department: 
Gyermekgyógyászati Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program