Változtat-e a metilprednisolon kezelés a Hashimoto thyreoiditis lefolyásán

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Konzervatív klinikai orvostudomány II.
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Csáky Eszter

Előadás adatai

Előadás címe: 
Változtat-e a metilprednisolon kezelés a Hashimoto thyreoiditis lefolyásán
Összefoglaló: 

Bevezetés: A Hashimoto thyreoiditis a pajzsmirigy autoimmun gyulladásával járó kórkép, a hypothyreosis leggyakoribb oka.A szervspecifikus autoimmun kórképre a pajzsmirigy T- és B-sejtes limfocitás beszűrődése és jelentősen emelkedett thyreoidea peroxidáz (TPO) és thyreoglobulin elleni (HTG) titer jellemzi.
Célkitűzés: Hashimoto thyreoiditises betegek hormonális statusának és autoantitest titerének alakulását mértük fel. A 64 beteg közül 17 beteg, egyéb autoimmun betegség miatt tartós, kis dózisú metilprednisolon kezelésben részesült. A két betegcsoport autoantitest titereinek, hormonális statusának alakulását hasonlítottuk össze a kezelés megkezdése előtti és után. Kontrollként a metilprednisolon kezelésben nem részesült betegek szolgáltak.
Betegek és módszerek: 64 Hashimoto vezető diagnózissal gondozott beteg 3 év alatti FT4, FT3, sTSH, aHTG, aTPO titerének alakulását vizsgáltuk és közülük kiemeltük a metilprednisolonnal kezelt 17 beteget. A laborleleteket a kezelt és nem kezelt csoport között, valamint a kezelés kezdetén és végén mért értékek alapján értékeltük.
Eredmények: Vizsgálatainkban a metilprednisolonnal kezelt csoport átlagéletkora szignifikánsan alacsonyabb volt a nem kezelt betegekénél. Nem találtunk szignikáns különbséget a metilprednisolonnal kezelt betegek aHTG, aTPO titerének alakulásában, a sTSH és a FT3 érték sem különbözött a kezelt és kezeletlen csoportok, valamint a metilprednisolon kezelés kezdetén és végén. A substitutióban használt L-thyroxin mennyisége a metilprednisolonnal kezelt betegek körében a kezelés végén szignifikánsan magasabb volt.
Következtetések:Megfigyeléseinkből nagyon nehéz egységes állásfoglalást levonni a címben feltett kérdésre. Részben azért, mert az alkalmazott metilprednisolon kezelést eltérő időtartamig alkalmazták, másrészt azért, mert egyszerre kettő, esetleg több autoimmun betegség társulása állt fenn. Az alacsony esetszám alapján nem tűnik egyértelműnek, hogy a kisdózisú metilprednisolon kezelés a Hashimoto thyreoiditis destructios folyamatait döntő mértékben csökkentené.

1. témavezető adatai
Név: 
Bakó Gyula
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, III. Belgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program