Toxikus adenoma radiojód-terápiájának pontosabb dozírozása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Konzervatív klinikai orvostudomány II.
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Emese Tolnai

Előadás adatai

Előadás címe: 
Toxikus adenoma radiojód-terápiájának pontosabb dozírozása
Összefoglaló: 

A radiojód terápiát jó eredménnyel használják a pajzsmirigy túlműködés kezelésére, különösen toxikus adenomában, mert ekkor az egészséges pajzsmirigyszövetet kevésbé károsítjuk csökkent jódfelvétele miatt. A szokásos számolásnál általában nem veszik figyelembe, hogy a radiojód hogyan oszlik meg a göbökben, és mennyire jelenik meg az egészséges pajzsmirigyszövetben. Vizsgálatunk célja az volt, hogy megállapítsuk, milyen mértékben befolyásolja a beadandó radioaktivitást a pajzsmirigy göbön kívüli jódfelvétele.
Betegek és módszerek: Vizsgálatunkat a 2007 és 2009 között a DE OEC-en kezelt, összesen 38 toxikus adenomás beteg adatainak újraelemzésével végeztük. Kiszámoltuk, hogy a jódfelvétel megoszlását is figyelembe véve mekkora beadott aktivitás eredményezett volna 350 Gy elnyelt dózist a legaktívabb göbben, és ettől mennyire tért el az egyszerűsített számolás alapján a betegeknek beadott radioaktivitás.
A pajzsmirigy szcintigramon körülrajzoltuk a teljes pajzsmirigyet és a legforróbb göböt, és meghatároztuk a kettő beütésszámának hányadából a göb felvételi arányát. A maximális és a késői jódfelvétel ismeretében az általánosan használt Marinelli-féle képlettel meghatároztuk a 350 Gy göbdózist eredményező aktivitást. Ehhez a göb tömegét a szcintigramon mérhető területéből becsültük. A kiszámolt és beadott aktivitás különbségét a göbre ténylegesen leadott dózis eloszlásával, a 350 graytől való eltérésekkel valamint ezek abszolút értékeivel jellemeztük.
Eredmények: A kezelésnél ténylegesen leadott göbdózis középértéke a 38 betegnél: átlag 355 Gy, medián: 359 Gy. A dózisok tartománya: 133 - 808 Gy. A relatív eltérés a 350 Gy-től átlagosan 1,44 %; az esetek fele a -24 % és +23 % eltérés közé esik. Az eltérés abszolút értéke átlagosan a célérték 31 %-a; az eltérés az esetek 37 %-ában volt 20 %-nál, 82 %-ában 50 %-nál kisebb.
Következtetés: A ténylegesen leadott göbdózisok a tervezett érték körül, de igen széles tartományban szórnak. Ezek alapján fontos figyelembe venni a jódfelvétel megoszlását a toxikus göb(ök) és az egészséges pajzsmirigyszövet között. Következő lépésként azt fogjuk megvizsgálni, hogyan befolyásolta a göbdózis a terápia eredményességét.

1. témavezető adatai
Név: 
Varga József
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Nuklearis Medicina

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program