A TNF-gátló kezelés hatása a spondylitis ankylopoetica (SPA) aktivitására, a betegek mozgásszervi funkcióira és extraartikuláris manifesztációinak előfordulási gyakoriságára

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Konzervatív klinikai orvostudomány III.
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Salamon Angéla

Előadás adatai

Előadás címe: 
A TNF-gátló kezelés hatása a spondylitis ankylopoetica (SPA) aktivitására, a betegek mozgásszervi funkcióira és extraartikuláris manifesztációinak előfordulási gyakoriságára
Összefoglaló: 

Háttér: A spondylitis ankylopoetica (SPA) a spondylarthritisek közé tartozó, gyulladásos reumatológiai kórkép, amely elsősorban a gerinc és a sacroiliacalis ízület gyulladását okozza. A betegséghez gyakran társulnak extraartikuláris manifesztációk, mint gyulladásos bélbetegség, enthesitis és uveitis.
Cél: Jelen vizsgálat során a TNF-gátló kezelés hatását vizsgáltuk SPA-s betegeink betegségaktivitására, mozgásszervi funkcióira és extraartikuláris manifesztációinak előfordulási gyakoriságára.
Vizsgálat menete: A DEOEC Reumatológiai Tanszékén egy 72 beteget magába foglaló keresztmetszeti vizsgálatot végeztünk, amelyben a biológiai terápia betegségaktivitásra (BASDAI) és mozgásszervi funkciókra (BASFI, HAQ) , valamint az extraartikuláris manifesztációkra kifejtett hatását vizsgáltuk validált kérdőívek segítségével.
Eredmények: A biológiai terápiás kezelésben részesülők betegségaktivitása jelentősen kisebb volt, mint a hagyományos kezelés esetén (2.6 vs 5.1). A TNF-gátló kezelés mellett ugyancsak kedvezőbb funkcionális állapotban voltak az SPA-s betegek (BASFI: 42 vs 54, HAQ: 0.50 vs 0.98). Bár a TNF gátló kezelések összességében jelentősen csökkentették az extraartikuláris manifesztációk előfordulását, a vizsgált készítmények közül (Enbrel, Humira, Remicade) a receptor-fúziós proteinnel (Enbrellel) történő kezelés esetén jelentősen gyakrabban fordultak elő ezen tünetek, mint a monoklonális antitestekkel történő terápia során. A Remicade-del kezelt betegek 57%-ánál, az Enbrelt kapók 71%-nál, a Humirával kezeltek 36%-ánál volt az extraartikuláris manifesztációk (gyulladásos bélbetegség, enthesitis és uveitis) bármelyike megfigyelhető.
Konklúzió: A TNF gátló kezelés jelentősen csökkenti az SPA-ban szenvedők betegségaktivitását és javítja mozgásszervi funkcióit. A biológiai terápiás készítmények közül döntően a monoklonális antitestek alkalmasak a betegség extraartikuláris tüneteinek kezelésére is.

1. témavezető adatai
Név: 
Szántó Sándor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
DEOEC Belgyógyászati Intézet Reumatológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program