Távoli ischaemiás prekondicionálással szerzett első tapasztalataink koszorúér műtéten átesett betegeknél

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Operatív klinikai orvostudomány III.
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Takács Milán

Előadás adatai

Előadás címe: 
Távoli ischaemiás prekondicionálással szerzett első tapasztalataink koszorúér műtéten átesett betegeknél
Összefoglaló: 

Az ischaemiás prekondicionálás az irreverzibilis szívizom-károsodás elleni endogén védelem leghatékonyabb formája. Az ischaemiás-reperfúziós károsodás elleni védekezés időrendileg három részre osztható: még az ischaemia fellépte előtt, az ischaemia alatt, és az ischaemia után - a reperfúzió megindulásakor. Jelenlegi kutatásunk az ischaemiás prekondicionálás azon formáját hivatott vizsgálni, melyet nem közvetlenül a célszerven - a szíven -, invazív módon, hanem egy attól „távoli” szerven - jelen esetben bal felső végtagon - végzünk.
Módszerek és betegek: a kivitelezés a műtét (2-6 eret érintő CABG) megkezdése előtt egy vérnyomásmérő-mandzsetta bal felkarra helyezésével és 3 x 5 perces időtartamra 180 Hgmm nyomásra felfújásával, minden felfújás után pedig 5 perces leengedéssel történik. Az első felfújás előtt vett vérminta, ill. a 18 óra múlva vett vérminta kardiális Troponin T szintjét meghatározzuk. Kizárásra kerültek: 40% alatti ejekciós frakció, akut műtét, instabil angina.
A betegeket két csoportra osztottuk: abban a betegcsoportban, ahol az ischaemiás prekondicionálást elvégeztük (n=19, ebből 5 nő, 14 férfi) az életkor 60,84 ± 8,43 év, a BMI 27,82 ± 3,15, a műtétek ideje 265,26 ± 30,62 perc. A kontroll betegcsoportban (n=19, ebből 7 nő, 12 férfi) az életkor 61,16 ± 10,86 év, a BMI 28,08 ± 4,20, a műtétek ideje 270 ± 47,73 perc.
Eredmények: az ischaemiás prekondicionálásban részesült betegek kardiális Troponin T szintje, vizsgálatunk legfontosabb paramétere, szignifikánsan csökkent a kontroll betegcsoporthoz viszonyítva (p=0,034; 490,24 ng/L vs.756,44 ng/L). Emellett vizsgáltuk még az egyéb ischaemia érzékeny szervek paramétereit is, így az 1. ill. 7. posztoperatív napi kreatinin szinteket és GFR-t, a műtét végétől az extubálásig eltelt időt, az intenzív terápiás osztályon való tartózkodás idejét, valamint a posztoperatív szövődmények gyakoriságát is.
Konklúzió: a kardiális Troponin T szintjét szignifikánsan tudtuk csökkenteni a módszer alkalmazásával, viszont a korábban is említett klinikai végpontokban az eltérés csak jelzett, nem szignifikáns; vizsgálatunkat a betegszám növelése érdekében folyatjuk.

1. témavezető adatai
Név: 
Bodnár Ferenc
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program