A spontán bakteriális peritonitis előfordulása protonpumpa-gátlót szedő májcirrhosisos betegeknél

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Konzervatív klinikai orvostudomány II.
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pártos Gergely

Előadás adatai

Előadás címe: 
A spontán bakteriális peritonitis előfordulása protonpumpa-gátlót szedő májcirrhosisos betegeknél
Összefoglaló: 

Bevezetés:
A májcirrhosisos betegek fogékonyak bakteriális fertőzésekre. Hátterében fehérjeszintézis-zavar, alacsonyabb immunfehérje, és opszonin szintek, gyengült fagocita funkció áll. A portális hypertensio miatt a bél nyálkahártyája ödémássá válik, a baktériumok könnyen jutnak át bélfalon. A keringésből az ascitesbe jutott baktériumok spontán bakteriális peritonitist (SBP) hozhatnak létre, mely az intesztinális, bakteriális transzlokáció legjobb markere. A protonpumpa-gátlót (PPI) szedő betegekben nagyobb a rizikója az intesztinális fertőzéseknek, a bakteriális túlnövekedés kialakulásának, mely fokozhatja a bakteriális transzlokációt. A cirrhosisos betegekben várhatóan több SBP alakul ki PPI szedés mellett.
Célkitűzés:
Az SBP megjelenését hasonlítottuk össze PPI-t szedő és nem szedő májcirrhosisos betegekben.
Betegek és módszerek:
A II. Belklinikán gondozott májcirrhosisos betegeket választottunk be 2003.12.05-től 2008.12.10-ig (n=278, Ffi/Nő: 157/121, Child-Pough A:95 Child-Pough B:114 Child-Pough C:69) Ez után 2010. április 31-ig, vagy halálukig követtük őket (követési idő: 31 -2315 napig, átlag:693 nap). A megfigyelési időszak alatt jegyeztük a PPI szedést, illetve az SBP előfordulását. Betegeink közül az időszak legalább 50%-ában PPI-t szedők (n=136) kerültek az egyik csoportba (I.cs) a többiek a másikba (II.cs; n=103). Összevetettük az SBP gyakoriságát a két csoportban, figyelembe véve a cirrhosis súlyosságát, illetve a PPI dózisát.
Eredmények:
Adataink szerint a PPI szedése dózistól függetlenül növelte az SBP előfordulását. (az SBP/betegszám I.cs-ban 0,375, II.cs-ban: 0,1941). A különbség kifejezettebb volt előrehaladott májbetegség esetén (Child-Pough A stádium I. cs-ban: 0,3721, II.cs-ban: 0,325, Child-Pough B stádium I.cs-ban: 0,1786, II. cs-ban: 0,0714, Child-Pough C stádium I.cs-ban: 0,5946, II.cs-ban: 0,1428)
Konklúzió:
A PPI alkalmazása májcirrhosisos betegek esetén megfontolást igényel. Child-Pough A stádiumban az infekció kialakulását alig fokozza, míg előrehaladottabb májbetegség esetén komolyan mérlegelni kell a gyógyszer alkalmazásából származó előnyöket és az SBP kialakulásának rizikóját.

1. témavezető adatai
Név: 
Vitális Zsuzsa
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program