Spondylitis ankylopoeticahoz társuló akcelerált atherosclerosisra utaló paraméterek vizsgálata non-invazív eljárásokkal

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Konzervatív klinikai orvostudomány III.
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Soós Boglárka

Előadás adatai

Előadás címe: 
Spondylitis ankylopoeticahoz társuló akcelerált atherosclerosisra utaló paraméterek vizsgálata non-invazív eljárásokkal
Összefoglaló: 

A spondylitis ankylopoeticahoz (SPA-hoz) társuló cardialis szövődmények közül korábban az aorta inszufficiencia és a gyakran pacemaker beültetést igénylő ingerületvezetési zavarok voltak a legközismertebbek.
A gyulladásos reumatológiai kórképekben a rheumatoid arthritis mellett SPA-ban is igazolták a szövődményes cardiovascularis betegségek, (így a myocardialis infarctus, agyi érbetegségek, perifériás érbetegségek és a szívelégtelenség) gyakoribb előfordulását. Nemcsak a betegség aktivitásával mutattak összefüggést ezek a kórképek, hanem az SPA tartós fennállása is súlyosabb szövődményekkel társult.
Az elmúlt években egyre növekvő érdeklődés övezi a gyulladásos reumatológiai kórképekben, így az SPA-ban kimutatható korai érbetegségekre utaló eltérések kutatását. Az endoteliális diszfunkcióra utaló endotél-függő áramlás mediált vazodilatációt (FMD), az előrehaladott atherosclerosist jelző carotis communis intima-média vastagságot (ccIMT) és a pulzus hullám terjedési sebességet (PWV) non-invazív módon, B módú, magas felbontású ultrahanggal meg lehet határozni. A DE OEC Reumatológiai Tanszékének beteganyagában 43 SPA-s betegben és 44 korban és nemben illesztett kontroll személyben vizsgáltuk ezen jellemzőket.
Mindhárom eljárás az akcelerált atherosclerosis jelenlétét igazolta SPA-s betegekben. A FMD és ccIMT emelkedett értékei (FMD: 8.3% vs 6.5%, ccIMT: 0.65 vs 0.54 mm a betegekben és a kontrollokban) valamint a gyorsabb pulzushullám terjedés (8.7 vs 8 m/s a betegekben és a kontrollokban) szignifikánsan nagyobb cardiovascularis kockázatra utaltak.
Mivel mindhárom vizsgált paraméter még szubklinikus állapotban jelzi a betegséghez társuló fokozott atherosclerosist és a potenciálisan súlyos későbbi szövődményeket, felhasználhatók a későbbi cardiovascularis komplikációk megelőzésére.

1. témavezető adatai
Név: 
Szántó Sándor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
DEOEC Belgyógyászati Intézet Reumatológiai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Kerekes György
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
DEOEC III.sz. Belgyógyászati Klinika
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program