Mennyire hatékony a radiojód terápia Graves-Basedow kórban?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Konzervatív klinikai orvostudomány II.
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Biró Krisztina

Előadás adatai

Előadás címe: 
Mennyire hatékony a radiojód terápia Graves-Basedow kórban?
Összefoglaló: 

Bevezetés: A napjainkban egyre gyakoribb pajzsmirigy túlműködés egyik kezelési lehetősége a radiojód terápia, amelyet közel 50 éve végeznek Debrecenben. Célunk a rendelkezésünkre álló kezelési adatok alapján annak vizsgálata, hogy az általunk kezelt Graves-Basedow kóros betegcsoport hány százalékánál volt sikeres kimenetelű a terápia, és van-e olyan tényező, amely ismeretében a tervezett dózis módosításával a kimenetel javítható.
Betegek és módszerek: A 2007 és 2009 között a DE OEC-en radiojód-kezelésen átesett 27 göbös és 92 göb nélküli Graves-Basedow-kóros beteg 1, 6, 12 és 24 hónapos követési adatait tekintettük át. A pajzsmirigy státusz megállapításához a TSH, szabad T4 és T3 szintet, valamint a gyógyszeres és sebészeti kezelést vettük figyelembe. A göbös és göb nélküli eseteket külön vizsgáltuk. A becsült pajzsmirigy-dózis (54-252 Gy) összefüggését a kialakult pajzsmirigy státusszal Kruskal-Wallis próbával, a kiindulási anti-TPO szint illetve a göbösség és a hyperthyreosis kialakulásának sebessége és aránya közötti kapcsolatot pedig khi-négyzet próbával vizsgáltuk.
Eredmények: A követésre megjelent betegek száma: 1 hónapos 116, 6 hónapos 103, 12 hónapos 86, 24 hónapos 49 fő. A betegek döntő többsége (göb nélküliek: 66 %, göbösek: 69 %) 1 hónap után még hyperthyreoid volt, később egyre nagyobb hányaduk vált hypothyreoiddá: 12 hónap után 67 ill 47 %. A különbség a göbös és göb nélküli betegek státusz-megoszlása között 12 hónap után vált szignifikánssá (khi-négyzet próba: P=0.041).
A kialakult pajzsmirigy-státusz nem mutatott szignifikáns kapcsolatot sem az (kis mértékben különböző) alkalmazott pajzsmirigy-dózissal (Kruskal-Wallis próba), sem a kiinduláskor megnövekedettnek talált anti-TPO szinttel (khi-négyzet próba).
Következtetés: A göb nélküli Graves-Basedow kórban tervezett 70 Gy, illetve a göbös esetekben tervezett 100 Gy elnyelt dózis a betegek nagy többségénél megszüntette a hyperthyreosist, illetve jelentős hányadukban hypothyreosis alakult ki; ez alapján nem látszik indokoltnak ennél magasabb dózist tervezni, ahogy egyes ajánlások javasolják. A kimenetel megjóslására az anti-TPO szint nem mutatkozott alkalmasnak.

1. témavezető adatai
Név: 
Varga József
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Nukleáris Medicina Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Nagy Endre
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
I. sz. Belgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program