Immunológiai eltérések vizsgálata a meddőség hátterében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Konzervatív klinikai orvostudomány III.
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Győrfi Anita

Előadás adatai

Előadás címe: 
Immunológiai eltérések vizsgálata a meddőség hátterében
Összefoglaló: 

Magyarországon a terhességek 10-15%-a vetéléssel végződik, ez 9-14000 spontán abortust jelent évente, 70%-uk az első trimeszterben zajlik le. Hátterében anyai genitális és extragenitális, apai, fetalis és placentaris okokat tárhatunk fel. Az esetek 10-20%-ában azonban a gondos kivizsgálás ellenére tisztázatlan marad az etiológia. Ha a leggyakoribb okokat kizártuk, felmerül immunológiai ok is. Ez megnyilvánulhat szisztémás vagy szervspecifikus kórkép formájában, máskor azonban tünetmentes autoantitest pozitivitásra derül fény, melynek pontos jelentősége egyelőre nem ismert.
Munkánk során a III. Belklinika autoimmun új beteg szakrendelésén habituális vetélés (n=51) és infertilitás (n=47) immunológiai okainak kivizsgálása céljából 2008. szeptember 1. és 2010. szeptember 30. között megjelent nők adatait elemeztük. A betegek kormegoszlása a következő volt: 21-30 éves 22, 31-40 éves 66, míg a 41-50 éves korcsoportba 10 beteg tartozott (átlagéletkor 33,57± 4,35 év). A családi anamnézisben mélyvénás thrombosis fordult legtöbbször elő (8%). A saját betegségek közül genitális ok 21, extragenitális ok 14 esetben állt fenn. Az immunológiai eltéréseket leíró laboratóriumi vizsgálatok a komplementek szérumszintjét, különböző antitestek jelenlétét vizsgálták és kiterjedtek a pajzsmirigy hormonstátusz ellenőrzésére is.
Két esetben találtunk spermium ellenes antitesteket, de ANF pozitivitás (n=6) és emelkedett ENA érték (n=9) is előfordult, ekkor kis dózisú szteroid szedését javasoltuk. Az antikardiolipin antitestek szintje hét betegnél, az antiB2GPI öt, az annexin V tíz esetben mutatott emelkedést, a javasolt terápia LMWH és szalicilát volt. Pajzsmirigy hormonszinteltérés 8 esetben jelentkezett, 20 betegnél észleltünk pajzsmirigy elleni antitest pozitivitást. Ők szubsztituciós kezelésben részesültek az sTSH célértékét az alacsony-normális tartományban (0,4-1,5) meghatározva .
Eddig 21 betegről sikerült utánkövetési adatot nyerni, közöttük egy sikeresen kiviselt terhességről tudunk, egy beteg terhességének második, egy pedig harmadik trimeszterében jár.
Vizsgálatunk alapján az immunológiai vizsgálatoknak helyük van a problémás terhességek kivizsgálásában.

1. témavezető adatai
Név: 
Szántó Antónia
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
III.sz. Belklinika Klinikai Immunológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program