A cardiogen stroke és az antithromboticus kezelés hatékonyságának elemzése a Neurológiai Klinika Intenzív Osztályán

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Operatív klinikai orvostudomány III.
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Harman Aletta Andrea

Előadás adatai

Előadás címe: 
A cardiogen stroke és az antithromboticus kezelés hatékonyságának elemzése a Neurológiai Klinika Intenzív Osztályán
Összefoglaló: 

Bevezetés: Az ischaemiás stroke közül 20 %-a cardiogen. A pitvarfibrilláció, a szívinfarctus, a dilatatív cardiomyopathia az életkor előrehaladtával megsokszorozza a stroke kialakulásának a kockázatát. Ezért fontos a krónikus, megfelelő hatékonyságú antithromboticus kezelés ezekben a szívbetegségekben.
Módszer, beteganyag: A DE OEC Neurológiai Klinika Intenzív Osztályán 2009-ben 560 stroke diagnózissal kezeltek közül azon 115 beteg adatait elemeztük, akiknek a szív feltehetően embóliaforrásként szerepelt. Vizsgáltuk a leggyakoribb szívbetegségek következtében kialakult stroke típusát, felvétel előtt kaptak-e krónikus antithromboticus kezelést, ez a laborleletek szerint mennyire volt hatékony.
Eredmények: A cardiogén stroke aránya 20,5 % volt. 93 betegnek ischaemiás stroke-ja, 22-nek agyvérzése volt. 70 betegnek pitvarfibrillációja (61 %), 11-nek korábban lezajlott myocardium infarctusa (9,5 %), 34-nak echocardiographiával/mellkas rtg-nel igazolt dilatatív cardiomyopathiája volt (29,5 %). 23-betegnek kombináltan 2 szívbetegség is előfordult.
Krónikus anticoaguláns kezelést 49 beteg kapott (42,6 %), ezek közül 12 emellett még thrombocyta aggregáció gátlót is. Az utóbbi, kombinált kezelést kapottak közül 6 beteg agyvérzést kapott. Az INR értéke csak 20 betegnek volt 1,7 felett (41 %). 3,5-4,5 közötti értéket 4 betegnél találtunk, közülük 2 agyvérzést kapott.
A pitvarfibrilláló csoportot külön elemezve ugyan 38 beteg részesült anticoaguláns kezelésben (54 %), azonban az INR értéke csak16 betegnek volt 1,7 felett. 4 betegnek a thrombocytaszáma 100 G/L alatt volt.
Következtetés: Vizsgálataink szerint azokban a szívbetegségekben, amelyek kifejezett stroke kockázati tényezőt jelentenek (a megfelelő irányelvek ellenére), csak a betegek egy része részesült hatékony krónikus anticoaguláns kezelésben.

1. témavezető adatai
Név: 
Fekete István
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Neurológiai Klinika
Díj: 
1. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program