A béta-blokkolók hatása az infekciók kialakulására a II. Belklinikán gondozott májcirrhosisos betegekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Konzervatív klinikai orvostudomány II.
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Fodor Gábor

Előadás adatai

Előadás címe: 
A béta-blokkolók hatása az infekciók kialakulására a II. Belklinikán gondozott májcirrhosisos betegekben
Összefoglaló: 

Bevezetés: Bakteriális transzlokáció (BT) fontos belépési kapu a kórokozók számára májcirrhosisos betegekben. A nem szelektív béta-blokkolók (BB) a portális nyomás csökkentése révén, illetve a bél motilitásának fokozása által gátolják a bakteriális transzlokációt, így a gyógyszert szedőkben várható a bakteriális infekciók elfordulásának csökkenése.
Célkitűzés: Az infekciók gyakoriságát hasonlítottuk össze BB-t használó és nem használó cirrhosisos betegekben.
Betegek és módszerek: A II. Belklinikán májzsugor miatt gondozott betegek kerültek beválasztásra (n=279) 2003.01.28-2008.12.04 között. Betegeinket 2010.07.19-ig, vagy halálukig követtük (31-2177nap, átlag:691,18). 2 csoportot hoztunk létre: az egyikbe azokat soroltuk, akik az idő legalább 50%-ában BB-t szedtek (I.cs.), a többieket a BB-t nem szedők közé (II.cs.). Értékeltük a szisztémás infekciók és a spontán bakteriális peritonitisek előfordulását. Vizsgáltuk ezek összefüggését a májbetegség Child-Pough szerinti súlyosságával és a BB dózisával.
Eredmények: A várttal ellentétben a BB-t szedők között nem csökkent a spontán bakteriális peritonitis (SBP) és a szisztémás infekciók (inf) előfordulása. (SBP/n az I.cs-ban 0,34, a II.cs.-ban 0,13; inf/n az I.cs-ban 1,17 , a II.cs-ban 0,54). Nem változott az eredmény, ha az összehasonlítás a cirrhosis súlyossága szerint történt, azonban szoros összefüggés mutatkozott, ha a BB dózisa szerinti bontásban vizsgáltuk. Mind az SBP, mind az összes infekció számának csökkenése 2x20 mg dózis felett volt észlelhető (≤2x20 mg: SBP/n=0,62 , inf/n=1,79 , >2x20mg:SBP/n=0,14 , inf/n=0,71). Az arány hasonló volt, ha az adatokat a Child-Pough stádiumokban külön-külön értékeltük.
Konklúzió: A BB-knak a bakteriális infekciókra gyakorolt jótékony hatása kizárólag 2x20 mg dózis felett volt megfigyelhető. Adataink azt sugallják, hogy törekedni kell a maximálisan tolerálható dózis elérésére.

1. témavezető adatai
Név: 
Vitális Zsuzsa
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
II.sz. Belklinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program