Az exogén szén-monoxid hatása az artéria uterina véráramlására.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Élettan, Kórélettan
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pusztai Ferenc

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az exogén szén-monoxid hatása az artéria uterina véráramlására.
Összefoglaló: 

Célunk: Vizsgáltuk, hogy egy szál cigaretta elszívása során bekerülő szén-monoxid (CO) milyen hatással van a terhes nő artéria uterinájának keringésére.

Háttér: Az endogén CO csökkenti az erek impedanciáját. Ennek az alapja, hogy a CO intracelluláris messengerként funkcionál, amely a nitrogén-monoxidhoz (NO) hasonlóan aktiválja a szolúbilis guanilát-ciklázt és a cGMP szint növekedésével vasodilatációt eredményez. Ez a perfúziós nyomás csökkenés kísérleti körülmények között reprodukálható. Vizsgálatunk során azt mértük, hogy a dohányzással bejutó exogén CO hatással van-e a terhesség során kiemelt jelentőséggel bíró artéria uterina keringésre.

A vizsgálat menete: 29 dohányzó terhes nőt vizsgáltunk. A dohányzás előtti és utáni keringési paraméterekben bekövetkezett változásokat regisztráltuk fizikális vizsgálattal és Doppler módszerrel. Mértük az anyai pulzus és vérnyomás változását, míg Dopplerrel a. uterina impedanciájának változását a pulzatilitási index (PI) mérésével. Az utóbbi változását a CO szintjének változásához hasonlítottuk. A nikotin hatását az anyai keringésre a parciális korrelációs tesztel küszöböltük ki, mely lehetővé tette, hogy a kapott következtetések csak a CO hatását tükrözzék.

Eredmények: A dohányzás után a nikotinnal összefüggésben lévő anyai keringési paraméterek, mint a pulzus (medián±SD: 83,3±10,2 vs. 102,5±12,6; p<0,0001) és a vérnyomás (szisztolés: 111,5±7,6 vs. 122,3±9,4; p<0,0001, diasztolés: 72,1±5,2 vs. 78,5±4,7; p<0,0001) szignifikánsan nőttek, de az a. uterina nem mutatott CO-függő ellenállás változást (PI: 0,745±0,16 vs. 0,704±0,15; p=0,787). Mindezek mellett a CO szintje dohányzás után szignifikánsan emelkedett az anyai vérben (1,7±0,65 vs. 2,36±0,85; p <0,0001).

Következtetés: A rendszeres dohányzás káros a terhességre és a megszületett magzatra. A vizsgálat során az egyszeri dohányzási epizód során az anyai keringésben bekövetkezett szignifikáns pulzus és vérnyomás emelkedés detektálható, mely elsősorban a nikotin hatását tükrözi. Bár az exogén bevitel miatt a CO szignifikánsan emelkedik, ennek az a. uterina keringésére nincs szignifikáns hatása.

1. témavezető adatai
Név: 
Óvári László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program