Az elektroencephalogram változásának vizsgálata koraszülötteken

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Élettan, Kórélettan
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kónya Melinda

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az elektroencephalogram változásának vizsgálata koraszülötteken
Összefoglaló: 

A koraszülések aránya az összes élve születéshez viszonyítva évről- évre nő. A neonatológiai intenzív osztályok működésének köszönhetően a koraszülöttként világra jött csecsemők egyre nagyobb arányban maradnak életben. Azonban az idő előtt, alacsony születési súllyal született gyermekek fejlődését tovább követő tanulmányok azt találták, hogy azon gyermekek egy részénél, egyesek szerint akár 25-50%- nál is, akiknél a születést követően rutinszerűen elvégzett koponya ultrahang és neurológiai vizsgálat nem talált eltérést, későbbi életkorban viselkedési és kognitív deficit jelentkezik. Ennek a problémának pontos etiológiája nem ismert. Az éretlen és sérülékeny agy fejlődését a méhen kívül számos körülmény megzavarhatja. Ezért egyre intenzívebben zajlanak azok a kutatások, amelyek a központi idegrendszeri történést nem mutató koraszülöttek esetében képesek regisztrálni az agy fejlődésének normális ütemben zajlását. Erre alkalmas eszköz lehet az EEG vizsgálat. A születés után sorozatosan elvégzett vizsgálatokból kapott EEG jelek számos változást mutatnak az agy érésének postmenstruációs korral való előre haladtával. Ezen változások nyomon követése, mint például az EEG jel folyamatossá válása, a korspecifikus mintázatok megjelenése illetve eltűnése, a féltekék közti szinkronitás, illetve az alvás- ébrenlét ciklusok kifejlődése, megfelelő eszköz lehet a későbbiekben jelentkező neurokognitív problémák előrejelzésére.
Munkánk során sorozatos EEG vizsgálatokkal a korspecifikus változások értékelését végeztük egy 2010-ben a DEOEC Neonatológiai Tanszékén 30. hétre született, neurológiai tüneteket ez idáig nem mutató csecsemő esetében. Az esetleges agyi történések felismerésére koponya ultrahangos követést használtunk.

1. témavezető adatai
Név: 
Katona Nóra
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
DEOEC Gyermekgyógyászati Intézet, Neonatológiai nem önálló Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program