Új eredmények a sclerosis multiplexben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Konzervatív klinikai orvostudomány II.
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Déri Kitti

Előadás adatai

Előadás címe: 
Új eredmények a sclerosis multiplexben
Összefoglaló: 

Háttér: A natalizumab az első bizonyítottan hatásos monoklonális antitest, ami monoterápiában is korlátozott betegcsoportban, csak speciális ellenőrző programmal alkalmazható relapszussal-remisszióval (RR) jellemezhető kórlefolyású sclerosis multiplex (SM) kezelésére. A szfingozin-1-foszfát (S1P) receptor modulátor pedig az első oralis immunmoduláns készítmény, amelyet 2010-ben törzskönyveztek SM kezelésre.
Célkitűzés: Vizsgálatunk célja volt, hogy natalizumab és S1P receptor modulátor kezelésben részesülő betegeink klinikai jellemzőit és vizsgálati eredményeit rögzítsük és értékeljük egy SM betegek számára készült elektronikus adatbázisban.
Módszerek: A DEOEC Neurológiai Klinikán 2002 ill. 2007 óta natalizumabbal (11) illetve S1P receptor modulátorral (12) kezelt betegek adatait hasonlítottuk össze. iMED 5.4 software segítségével rögzítettük a diagnosztikus, a kórlefolyás aktivitását és súlyosságát jellemző klinikai paramétereket, egyéb kezelési formákat, laboratóriumi, képalkotó vizsgálatok (MRI), kognitív működést vizsgáló tesztek eredményeit (PASAT, SDMT, MSNQ, Fatique).
Vizsgálat alanyai: Poser kritériumok szerint 22 definitív és McDonald kritériumok alapján 1 RRSM beteget választottunk, 13 beteg közülük már kapott első vonalban választható immunmoduláns kezelést (interferon béta-1a, -1b, glatiramer acetate), betegségük aktív maradt.
Eredmények: A kezelést fiatal korban (átlag+/-SD; 30,4+/-8,2 év), az első klinikai tünet megjelenése után 6,2+/-4 évvel kezdtük. A natalizumab kezelést átlagosan 28 infúzió, a S1P receptor modulátor kezelést 36 hónap után értékeltük. A betegek 90 %-a relapszus-mentes lett. Nem észleltünk progressziót a rokkantság alakulásában egyik csoportban sem (EDSS: natalizumab: 3,2+/-1,7 és 2,6 +/-1,6; S1P receptor modulátor: 3+/-1,3 és 2,9+/-1,7). A funkcionális tesztek is stabil állapotra utaltak. A rizikó és mellékhatás profil követés irányvonalait az előadásban ismertetjük.
Következtetések: Mindkét kezelés jelentősen mérsékelte a gyulladásos aktivitást. A kezelési lehetőségek bővülésével a hagyományosan alkalmazott immunmoduláns szerekre nem reagáló betegek esetében is érhetünk el sikereket.

1. témavezető adatai
Név: 
Csépány Tünde
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Neurológia Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program