Symptomaticus polycystás máj laparoscopos kezelése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás, kísérletes sebészet, urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szentkereszty Balázs

Előadás adatai

Előadás címe: 
Symptomaticus polycystás máj laparoscopos kezelése
Összefoglaló: 

Bevezetés: A polycystás máj (PLD) egy autosomálisan öröklődő kórkép, mely gyakran a vese polycystás megbetegedésével együtt fordul elő. A májat sok vékony falú, változó méretű cysta tölti ki. Általában nem okoz tüneteket, csak akkor, ha egy vagy több enormis méretű cysta van jelen. Jelentős panaszok, kompressziós tünetek, vagy egyéb komplikációval (bevérzés, ruptura) járó esetekben műtéti megoldás javasolt: a cysták punctiója, fenestratiója, kivételes esetekben a máj resectiója jön szóba. Májelégtelenség esetén a májtransplantatio is indikált lehet.
Betegek és módszer: A DEOEC Sebészeti Intézetében 2001-2012 között 9 beteget (8 nő, 1 férfi, átlagéletkor: 58,8 év) operáltak súlyos tüneteket okozó PLD miatt. A vezető tünet öt betegnél fájdalom, kettőnél hasi dyscomfort érzés, kettőnél késleltetett gyomorürülés volt. A preoperatív CT vizsgálatok során minimum 25 cysta ábrázolódott, melyek közül a dominánsak átlagos átmérője 12,1 (4-22) cm volt.
Eredmények: A műtéti beavatkozások során a domináns cysta/cysták laparoscopos fenestratiója történt. Két beteg esetében a műtétet konvertálni kellett korábbi műtét miatt kialakult kiterjedt hasi összenövések miatt. Egy esetben részleges májresectiót is végeztek. A postoperatív időszakban egy betegnél jelentkezett epecsorgás, melynek ellátása laparoscoposan történt. További egy betegnél átmeneti lázas állapot alakult ki, mely nem igényelt kezelést. Az átlagosan 7,8 éves (3 hónap-12 év) utánkövetés során a betegek panaszai csökkentek, életminőségük jelentősen javult.
Következtetések: PLD esetében a jelentős panaszokat okozó, nagy méretű cysták laparoscopos fenestrálása egy hatékony és biztonságos palliatív kezelési mód, amely alkalmas a betegek életminőségének javítására. Alkalmazásának a máj mélyen fekvő, nehezen hozzáférhető területein elhelyezkedő cysták (VII-VIII-as szegmentum) szabnak határt.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Pósán János
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Sebészeti Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program