ESBL termelés kimutatásának összehasonlító vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina, klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kiss Katalin

Előadás adatai

Előadás címe: 
ESBL termelés kimutatásának összehasonlító vizsgálata
Összefoglaló: 

Háttér: Az Enterobacteriaceae családba tartozó baktériumok gyakran rezisztensek a 3. generációs cephalosporinokkal szemben, aminek hátterében leggyakrabban különböző béta-laktamáz enzimek (ESBL, AmpC, KPC) termelése áll. Ezek gyors és pontos detektálása elengedhetetlen a hatékony terápia megtervezéséhez. A béta-laktamázok kimutatására a rutin diagnosztikában leggyakrabban a kettős korong módszert alkalmazzák, mely általában a minta beérkezésétől számított 72 óra múlva ad felvilágosítást. A Bio-Rad által forgalmazott Beta Lacta teszt alkalmazásával az eredmény már 48 óra múlva rendelkezésre áll.
Célkitűzés: Munkám során a kombinált korong módszer és a Beta Lacta teszt összehasonlító vizsgálatát végeztem el 41 különböző bélbaktérium törzs esetében.
Módszer: A baktériumok színtenyészetéből a kombinált korong módszer esetében egyenletes pázsitot hozunk létre Mueller-Hinton táptalajon, majd felhelyezzük a speciális korongokat. A tenyészeteket 18-20 órán át inkubáljuk, majd leolvassuk a gátlási zónákat és a CLSI 2012-es útmutatója alapján értékeljük. A Beta Lacta teszt kromogén szubsztrátot tartalmaz, melynek egy cseppjét Eppendorf csőben 15 percig inkubáljuk a baktériumtenyészet 1 kacsnyi mennyiségével. A béta-laktamáz enzim jelenlétére a kialakuló színreakció alapján következtethetünk. A cephalosporinokkal szembeni minimális gátló koncentráció (MIC) értékeket E-teszt segítségével határoztam meg.
Eredmények: A vizsgált 41 baktériumtörzs species szerinti megoszlása az alábbi volt: 22 K. pneumoniae, 11 E. coli, 5 E. cloaceae, 2 P. mirabilis és egy C. freundii. Harmincöt törzs mindkét módszerrel béta-laktamáz termelőnek bizonyult, melynek hátterében ESBL termelés állt. Hat törzs mindkét módszerrel negatív volt a béta-laktamáz termelés szempontjából. Ezeknél a törzseknél a 3. és 4. generációs cephalosporinok közül egy vagy több a MIC értékek alapján hatékonynak mutatkozott.
Megbeszélés: Eredményeim alapján a Beta Lacta teszt kiváló alternatívája lehet a hagyományos kombinált korong módszernek, mivel ugyanolyan hatékonysággal mutatja ki a 3. generációs cephalosporinokkal szembeni rezisztenciát. A teszt bevezetése mellett szól, hogy 24 órával hamarabb ad megbízható eredményt.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szabó Judit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Mikrobiológiai Intézet
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program