A DEOEC Kardiológiai Klinika bare metal stent regiszterének első eredményei

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, szívsebészet)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kiss Gergő
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bárczi Nóra
3. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Hegedűs Vanda

Előadás adatai

Előadás címe: 
A DEOEC Kardiológiai Klinika bare metal stent regiszterének első eredményei
Összefoglaló: 

Háttér és cél: A szív-, érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok az iparosodott világban. Ennek patofiziológiai alapja az érelmeszesedés, illetve a szívkoszorúerek akut elzáródása. Az invazív kardiológia forradalma a stentek megjelenésével kezdődött. A stentek segítségével mind a stabil anginás panaszok csökkenthetőek, mind az erek akut elzáródása után azok megnyitásával szívizomterület menthető meg. Debrecenben 2011 októberéig a szívkatéteres laborban jobbára csak egy cég, a Medtronic termékeit használtuk, majd novembertől az Abbot és a Biotronik cég stentjeit is használni kezdtük. Jelen vizsgálatunk célja a 2012. január 1-től induló prospektív „bare metal stent” (BMS) regiszter adatainak feldolgozása és elemzése volt.
Anyag és módszer: Munkánk során a DEOEC Kardiológiai Klinikán 2012. január 1. - április 30. között felhasznált 503 db BMS adatait dolgoztuk fel a Med-Sol program segítségével.
Eredmény: Az 503 stentet 333 beteg kapta. Az átlagéletkor 63,1 év, a férfiarány 62,7% volt. Sürgősséggel 195 beteg került szívkatéterezésre (134 STEMI, 54 NSTEMI, 7 instabil angina), az elektív betegszám 138 volt. A Medtronic cég stentjeit 99,3%, az Abbott-éit 96,6%, a Biotronik stentjeit 100% sikeraránnyal sikerült beültetni. Összesen 9 beteget vesztettünk, ebből 7-et a Medtronic csoportban, amelyek közül 5 „cardiogén shockban” érkezett. A Medtronic csoportban 3 akut és 1 szubakut stenttrombózis történt. A betegek 67%-ának volt hyperlipidaemiaja, 73,9%-ának hypertoniaja, 78 páciens pedig cukorbeteg volt.
Összefoglalás: Eddigi, még le nem zárt vizsgálataink alapján úgy tűnik, hogy a klinikai végpontokban nem mutatkozik érdemleges eltérés a különböző cégek által gyártott csupasz fém stentek között. Mivel vizsgálatunk nem randomizált, az egyes betegcsoportok nem feltétlenül egyforma klinikai súlyosságúak. Mindez alapvetően befolyásolja a halálozási statisztikákat és egyéb végpontértékeléseket. Elmondhatjuk, hogy a komplikáltabb esetekben az invazív kardiológusok a „jól ismert” stenteket preferálják. Ugyanakkor a komorbiditásoktól független levezetési sikerarány nem mutat lényeges különbséget a stentek között.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Sipka Sándor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program