Pozitív interim 18FDG- PET/CT prognosztikai szerepe Hodgkin lymphomában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Bőrgyógyászat, onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Gergely Melinda

Előadás adatai

Előadás címe: 
Pozitív interim 18FDG- PET/CT prognosztikai szerepe Hodgkin lymphomában
Összefoglaló: 

Bevezetés:
Az interim 18FDG-PET/CT vizsgálatok kitűnő negatív prediktív értéke ismert Hodgkin-lymphomában. Az azonban kevéssé egyértelmű, hogy mi a helyzet az interim PET/CT vizsgálat során pozitívnak bizonyuló esetekkel.
Célkitűzések:
Célul tűztük ki, a pozitív interim PET/CT prognosztikai szerepének vizsgálatát, Hodgkin lymphomás betegeknél.
Módszerek:
2007 január és 2011 augusztus között a CHEAP (chemotherapy effectiveness assessed by PET) vizsgálat keretében interim PET/CT vizsgálatokat végeztünk Hodgkin lymphomás betegeknél, a vizsgálat értékelésére a Deauville kritériumokat alkalmaztuk. Azoknál a betegeknél, akiknek az interim PET/CT vizsgálata pozitív volt vizsgáltuk, a relabáló és nem relabáló csoport közötti különbségeket a betegek, és a betegség klinikopathológiai jellemzői alapján.
Eredmények:
108 Hodgkin lymphomás betegnek történt staging, interim és restaging PET-CT vizsgálata. Az interim PET-CT negatív volt 81 (74,31%) betegnél. A negatív prediktív érték 0,938, a pozitív prediktív érték 0,592 volt. A 4 éves progresszió mentes és teljes túlélés szignifikánsan jobbnak bizonyult az interim PET-CT negatív csoportban (93 v. 37 % és 97 v. 77 % , p<0,005). 27 (24,77 %) betegnek volt pozitív az interim PET-CT-je, és 16 páciens relabált ebben a csoportban. Az átlagos követési idő 31,96(14-50hónap) hónap volt. A prognosztikai tényezők közül a 40 év feletti életkor(p=0,055), kóros LDH(p=0,022), és a szövettanilag kevert sejtes altípus (nem szignifikáns) voltak a relapsus kockázati tényezői. Multianalysis során ezek a kockázati tényezők szignifikáns (p=0,049) hatással voltak a relapsusra.
Következtetés:
Az interim PET-CT pozitivitása többségében, önmagában nem elég a terápiaváltás eldöntésére. A klasszikus klinikai tényezők, mint a szövettani altípus, a betegség kezdetekor mért LDH érték, az életkor segíthet, de más esetleges prognosztikai markerek (pl:CD68+ macrophagok) vizsgálata is indokolt. Bizonyos esetekben ismételt interim PET-CT vizsgálatokra, szorosabb követésre, sze biopsziára van szükség a terápiaváltás előtt. Az interim PET-CT értékelésének további finomítása is indokolt lehet.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Miltényi Zsófia
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, B épület

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program