Fizikális paraméterek felmérése és fejlesztése célzott mozgásterápiával óvodások körében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Fizioterápia, ápolás és betegellátás, traumatológia, ortopédia, idegsebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Spanyol Anita
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Lakatos Adrienn Veronika

Előadás adatai

Előadás címe: 
Fizikális paraméterek felmérése és fejlesztése célzott mozgásterápiával óvodások körében
Összefoglaló: 

Számtalan irodalmi példa támasztja alá azt a tényt, hogy a mozgásszegény életmód súlyos következményekkel járhat. Már óvodáskorban megmutatkozhatnak a tünetek, főleg tartási rendellenességek képében. A helyzet az évek múlásával tovább romolhat, akár több szervrendszerre kiterjedő elváltozások jelentkezhetnek. Vizsgálatunk célja annak kiderítése volt, hogy a mai életmód milyen hatással van az óvodások testtartására, lábboltozatára. Az életmódra vonatkozó felmérésünk eredményeit az előző kongresszuson mutattuk be, melynek legfontosabb megállapítása az volt, hogy a gyerekek 75 %--a nem végez rendszeres sporttevékenységet. Jelen előadásunkban a tornaprogram előtt és után regisztrált objektív mérési adatokat prezentáljuk.
Inspekcióval vizsgáltuk bizonyos orientációs pontok szimmetriáját és speciális tesztekből következtettünk a testtartást befolyásoló izomcsoportok erejére. 3 hónapon keresztül, hetente két alkalommal tartottunk fél órás célzott tartásjavító és a lúdtalp elleni izomerősítő tornaprogramot 59 óvodásnak.
Eredményeink azt mutatják, hogy a 3 hónapos tornaprogram jelentős javulást hozott az orientációs pontok szimmetriájában. Az acromionok magasságában a gyerekek 73 százalékánál észlelt aszimmetria 27 %-ra csökkent a tornaprogram hatására, és hasonló jellegű és mértékű változásokat tapasztaltunk a törzs-kar háromszög és az angulus inferiorok esetében is. A trochanter majorok magassága a torna előtt a gyerekek 31 %-ánál mutatott aszimmetriát, a tornaprogram végére ez az érték 17 %-ra csökkent. A két calcaneus állása a tornaprogram előtt a gyerekek egyharmadánál mutatott deviációt, ez az arány 50 %-ra csökkent a célzott tornagyakorlatok hatására. A váll körüli izmok, hát- és csípőfeszítő izmok ereje a gyerekek jelentősen részénél javult. Az alkalmazott speciális tesztek is javulást mutatnak, kiváltképp a Matthias-teszt, mely a törzsizom-fűzőt egészében vizsgálja. A tesztet a tornaprogram előtt a gyerekek 42 %-a tudta helyesen kivitelezni, ez az arány a program végére 85 %-ra nőtt.
Az eredmények tükrében megállapítható, hogy már óvodás korban is számolnunk kell tartási rendellenességekkel, melyek már egy 3 hónapos célzott tornaprogrammal is mérsékelhetők.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Veres-Balajti Ilona
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fizioterápiás Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Csepregi Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program