PET/CT-vel detektált mellkasi halmozások automatikus karakterizálásához kidolgozandó szakértői rendszer tesztadatbázisának kialakítása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Képalkotó diagnosztika, nukleáris medicina
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kiss Annamária

Előadás adatai

Előadás címe: 
PET/CT-vel detektált mellkasi halmozások automatikus karakterizálásához kidolgozandó szakértői rendszer tesztadatbázisának kialakítása
Összefoglaló: 

Bevezetés: A Nukleáris Medicina Intézet munkatársai egy FP7-es projekt keretében olyan multimodális képfeldolgozó szoftverrendszert fejlesztenek, amely hatékonyan alkalmazható korszerű technológiát igénylő módszerek kidolgozásában. Az egyik ilyen projekt egy PET/CT diagnosztikai szakértői rendszer kialakításának előkészítése: FDG-PET felvételeken látható mellkasi halmozódások automatikus karakterizálása. Az összetett fejlesztési tevékenység algoritmus implementációból és tesztelésből áll, amelyekhez egy tesztadatbázis adatait használják.
Célkitűzés: A TDK munka keretében a tesztadatbázis kialakítása valamint a szoftvertesztek eredményeinek ellenőrzése volt a cél. Mivel a képfeldolgozáshoz használt szoftver folyamatos fejlesztés alatt állt, feladat volt még a szoftverhibák jelzése és a javítások ellenőrzése.
Módszer: A tesztadatbázis kialakításához 16 beteg FDG-PET/CT képanyagát használtuk fel. Szakorvosi segítséggel a mellkasi halmozásokat három osztályba (tumor, gyulladás, ismeretlen) soroltuk és a környezetükben 10 és 20 mm-es gömb VOI-kat, valamint régiónövelő eljárással a halmozás formájához illeszkedő VOI-kat alakítottunk ki. A lowdose CT felvételek felhasználásával betegenként meghatároztuk a máj, a szív, a tüdő, a légcső és a mellkas csontváz felületmodelljeit.
Eredmények: A munka során 3 komolyabb szoftverhibát találtunk, amelyek javítása után a képfeldolgozási munkát el lehetett kezdeni. A kialakított teszt-adatbázis 56 FDG kategorizált halmozás VOI paramétereit, és a halmozásokhoz rendelt szöveti hisztogrammokat valamint a CT alapján meghatározott anatómiai képletek felületmodelljeit tartalmazza. A felületmodellek kézi kijelölése során rögzítettük azokat a paramétereket, amelyekkel ezek automatikus meghatározása megoldható lesz.
Megbeszélés: A VOI-kat és felületmodelleket tartalmazó adatbázis felhasználásával elvégezték a tesztfuttatásokat, amely segítségével a halmozások tumor, gyulladás vagy ismeretlen besorolását 70%-os biztonsággal lehetett megbecsülni. A feldolgozás teljes automatizálását 6 beteg esetében sikerült megoldani, a többi esetében a szegmentáció manuális indítására volt szükség, amihez a TDK munka keretében írtunk le pontos protokollt.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Emri Miklós
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Nukleáris Medicina Intézet
Díj: 
3. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program