A csontvelői vérlemezke eredetű növekedési faktor receptor (PDGFR) expresszió klinikai aspektusa egyes onkohematológiai kórképekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Bőrgyógyászat, onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Mohácsi Liza

Előadás adatai

Előadás címe: 
A csontvelői vérlemezke eredetű növekedési faktor receptor (PDGFR) expresszió klinikai aspektusa egyes onkohematológiai kórképekben
Összefoglaló: 

A vérlemezke eredetű növekedési faktor receptor (PDGFR) egy sejtfelszíni tirozin kináz receptor, mely immunhisztokémiai módszerekkel kimutatható az aktivált fibroblastok felszínén. A Debreceni Egyetemen végzett vizsgálatok alapján PDGFR beta expresszió szemi-quantitatív módszerrel meghatározott mértéke és a myelofibrosis (MF) grádus között szoros korreláció áll fenn. A myelofibrosis számos kórkép talaján kialakulhat, mely betegcsoportok részletes vizsgálatára eddig nem került sor.
Jelen tanulmány célja a PDGFR beta expresszió (PDGFRB státusz) és az MF grádusa közötti kapcsolat vizsgálata az egyes betegcsoportokban, továbbá a klinikai paraméterek alakulása a PDGFRB expresszió függvényében.
88 formalinban fixált, paraffinba ágyazott, crista biopsziás minta kiértékelésére került sor, melyek hat alcsoportot képeztek: MPN (30 fő), MDS (13 fő), MPN/MDS (4), CML(3 fő), egyéb (25 fő) és kontroll (13fő). Az MF grádus megítélése reticulin festéssel, míg a PDGFRB státusz meghatározása immunhisztokémiai módszerrel történt. A klinikai paraméterek a Medsol adatbázisból származnak.

Mind az MF grádus, mind pedig a PDGFRB státusz szignifikánsan magasabb volt az MPN (p<0,0001 és p<0,0001), az MDS (p=0,0001 és p<0,0001), az egyéb (p=0,0002 és p<0,0001) és az MPN/MDS (p=0,0001 és p=0,0011) csoportokban a kontroll csoporthoz viszonyítva, míg a CML esetében nem volt szignifikáns különbség. Az MF grádus és a PDGFRB státusz között valamennyi alcsoportban szignifikáns korreláció volt.
Az MPN alcsoporton belül az LDH értéknél mind az MF (r2=0,2), mind a PDGFR grádus (r2=0,1325) esetén gyenge korreláció igazolódott. A thrombocyta számban és a splenomegalia fokában nem volt szignifikáns kapcsolat. A hemoglobinszint és a vörösvérsejtszám negatív összefüggést mutatott mind az MF, mind a PDGFRB grádussal. A JAK2 negatív és pozitív esetek között nem volt szignifikáns különbség.
Az MF grádus és a PDGFRB státusz között valamennyi alcsoportban szoros korreláció állt fenn. A klinikai paraméterek alakulása megegyezett a két diagnosztikus módszer esetén. A PDGFRB expresszió vizsgálata új lehetőséget nyújt a myelofibrosis diagnosztikában. A receptor tirozin-kináz gátló kezelések célpontja lehet.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bedekovics Judit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Pathologiai Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Méhes Gábor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Pathologiai Intézet
Díj: 
3. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program