Autoantitestek kimutatása a neurológiai és kardiológiai betegekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Biokémia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kiss Alexandra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Autoantitestek kimutatása a neurológiai és kardiológiai betegekben
Összefoglaló: 

Az autoantitestek a szervezet saját fehérjéit ismerik fel és termelődésük esetén betegséghez vezethetnek. Ezen betegségek lehetnek közvetlenül a felismert fehérje funkciójához köthetőek, de lehetnek kevésbé specifikusak, amikor az immunválasz az adott fehérjét termelő sejtet károsítja. Vizsgálatainkban felmértük, hogy autoantitestek milyen gyakorisággal fordulhatnak elő kardiológiai és neurológiai betegekben, továbbá kísérletet tettünk néhány autoantitest azonosítására is.
A kísérletekhez a klinikákon megforduló betegektől vért vettünk és a szérum izolálását követően 1000-szeres hígításban Western blot analízist végeztünk. A kísérlethez patkány agy és humán szív kivonatot használtunk és a szérumban található IgG típusú ellenanyagok kötődését detektáltuk. Pozitív reakció kísérletet tettünk a fehérjék azonosítására egy általunk termeltetett, rekombináns, tisztított paraneopláziás fehérje panel felhasználásával.
Eredményeink szerint 29 neurológiai beteg esetében 15, míg a 29 vizsgált kardiológiai betegnél 8 mintánál tapasztaltunk immunfehérje megjelenést a Western blot technika alkalmazásával. A neurológiai mintacsoportnál az autoantitestek vizsgálata során a következő eredményeket kaptuk: 8 beteg szérumában egyetlen fehérjét felismerő IgG volt (ezek 24, 26, 37, 40, 42, 60 és 72 kDa-os fehérjéket ismertek fel), míg a többi beteg esetében több csíkot kaptunk. A kardiológián kezelt betegeknél négy esetben egy csík jelent meg. Ezen fehérjék 38, 50, 53 és 70 kDa molekulatömegűek voltak. A további betegek esetén több csíkot is kaptunk.
Az antigének azonosítására rekombinánsan expresszált onkoneurális antigéneket használtunk fel. Dot blot technika használatával a 15 neurológiai mintából 5 esetben kaptunk pozitív eredményt az AMPH, CRMP, ELAV, ZIC fehérjékre. A 8 kardiológiai mintából 1 esetben kaptunk pozitív eredményt az AMPH fehérjére.
Az eredményeink azt sugallják, hogy az autoantitestek megjelenése általánosnak tekinthető mind a neurológiai, mind a kardiológiai betegek körében. Az autoantitestek több esetben részt vehetnek a betegség pathomechanizmusában is.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tóth Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet, Klinikai Fiziológiai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Boczán Judit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Neurológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program