A szelénnel dúsított joghurt egészségre gyakorolt hatásai

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Veressné Mile Marianna

Előadás adatai

Előadás címe: 
A szelénnel dúsított joghurt egészségre gyakorolt hatásai
Összefoglaló: 

-A szelénnek számos egészségmegőrző hatása ismert. Fontos szerepe lehet például a daganatos betegségek, továbbá a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A szelénpótlás Magyarországon a jellemző talajtípusok szelénhiánya miatt jelentős.
Célkitűzés: Tanulmányunkban szelénnel dúsított joghurtot normál étrend részeként fogyasztva vizsgáltunk élettani, életminőségi és fogyasztói elégedettség szempontjából.
Vizsgálati módszerek: 7 napos kontrollált, etikai engedélyezést követően megvalósított vizsgálatban összesen 60, 18-70 év közötti egészséges önkéntes vett részt, férfiak és nők egyaránt. 6 fogyasztói csoportot alkottunk: 3 kontroll csoport, akik „placebo joghurtot”(natúr joghurtot) fogyasztottak juhtejből, kecsketejből és tehéntejből, és 3 csoport, akik szelénnel dúsított joghurtot fogyasztottak juh-, kecske- illetve tehéntejből. A résztvevőknek heti háromszor szállítottak joghurtot, minden napra ellátva. A vizsgálat előtti napon és a 7. nap után vérvétel történt, gasztrointesztinális kérdőívet töltöttek ki a résztvevők. Kérdőívvel vizsgáltuk a joghurtok elfogadását, ízét, állagát, és a jövőbeni fogyasztási hajlandóságot.
Eredmények: A vérvizsgálatokból megállapítható, hogy a szelén a juhtejből készült joghurtból szívódott fel a legjobban (8,4ppb-vel emelkedett a szelénszint), ezt követte a tehéntejből készült joghurt szeléntartalmának felszívódása(7,9ppb-vel emelkedett). Élettani szempontból fontos eredmény, hogy az összkoleszterin a kontrollcsoportban nőtt (p=0,072), ezzel szemben a szelénnel kezelt csoportban csökkent (p= 0,471).A vörösvértestek hemoglobintartalmának a növekedése is megfigyelhető volt a szelénes csoportban(p= 0,001). A székrekedéses panaszok is nagymértékben javultak a szelénes csoportban (kezdeti 77%-ról 92%ra nőtt a panaszmentesség). A szelénes joghurtot fogyasztó csoportok nagyobb százalékban számoltak be közérzetjavulásról (a kontroll csoportban 9% ,a szelénes csoportban 25%).
Megbeszélés: Vizsgálatunk alapján megállapíthatjuk, hogy a szelénnel dúsított joghurtfajták elősegítik az egészségmegőrzést, javíthatják a közérzetet, ezért ajánlott további hosszútávú vizsgálatokat tervezni ehhez hasonló termékekkel.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Csiki Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, C épület

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program