Diabetes retinopathias betegekből származó könny proteomikai analízise

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Biokémia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Sipos Beáta

Előadás adatai

Előadás címe: 
Diabetes retinopathias betegekből származó könny proteomikai analízise
Összefoglaló: 

Napjaink fejlett országaira jellemző, hogy rohamosan nő a diabetes mellitusban szenvedő emberek száma a változó életmód miatt.
Munkánk során a gyűjtött könny mintákban lévő fehérjék oxidációjának mértékét határoztuk meg. Szignifikáns eltérést kerestünk a kontrol csoport és a DEOEC Szemészeti Klinikájáról érkező diabeteses retinopathiaban szenvedő betegek könnymintáiból, melyeket a diabeteses retinopathia progressziójától függően csoportokba gyűjtöttük. Az így kialakított négy csoportból (egészséges, normál, non-proliferatív, proliferatív) kívántuk azonosítani az oxidált fehérjéket. Először a mintákat 2,4-dinitro-fenil-hidrazinnal (DNPH) kezeltük, hogy az kötődjön az oxidáció által módosult fehérjék oldalláncához. Az egy dimenziós SDS poliakrilamid gélelektroforézis során a fehérjéket tömeg szerint elválasztottuk egymástól. Az elválasztott fehérjéket polivinilidén-difluorid (PVDF) membránra blottoltuk fél száraz Western blot módszerrel. A membránon lévő oxidált fehérjéket a DNPH-ellen termeltetett antitestek segítségével mutattuk ki elektrokemilumineszcens (ECL) jelöléssel.

Támogatás: TAMOP-4.2.2.A-11/1/KONYV-2012-0045.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Csősz Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program