Meggymag kivonat retinoprotektív hatásának vizsgálata Zucker Diabatic Fatty patkány modellen

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Farmakológia, gyógyszerhatástan, klinikai gyógyszerészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Farkasinszky Gergely

Előadás adatai

Előadás címe: 
Meggymag kivonat retinoprotektív hatásának vizsgálata Zucker Diabatic Fatty patkány modellen
Összefoglaló: 

Napjainkban az iparilag fejlett országokban mindinkább háttérbe szoruló fertőző betegségek helyére az úgynevezett „civilizációs betegségek” léptek. Ezek közül is kiemelkedő a Diabetes Mellitus, melyben a legfrissebb adatok szerint jelenleg 366,2 millió ember szenved. Sőt a következő évtizedre, mint járványról beszélünk.
Köztudott, hogy a diabetesben szenvedő betegek körében igen gyakoriak a szemészeti szövődmények. Magyarországon a diabeteses retinopathia a második leggyakoribb vaksághoz vezető betegség.
Munkacsoportunk több éve folytat kutatásokat a Prunus Cerasus (meggy) mag flavonoid-gazdag extraktumával. Kísérletünkben vizsgálni kívántuk a meggymag-kivonat vércukor szintre kifejtett hatását ZDF patkányokon. Továbbá elektroretinográfia segítségével vizsgáltuk a retina funkciójának változását is iszkémia-reperfúziós károsodást követően, meggymag-kezelés hatására.
Eredményeink bizonyítják, hogy a meggymag-kivonat retinoprotektív hatású. Az ERG-s mérések alapján a meggymag-kezelés mérsékelte a cukorbetegség retina-funkciót károsító hatását, valamint az iszkémia-reperfúziós károsodásokkal szemben is protektívnek bizonyult. Ennek hátterében a meggymagkivonat vércukorszintet befolyásoló hatása is állhat: a meggymag-kivonat csökkentette a vércukorszintet cukorterhelés után, bár az éhomi vércukorszintre kifejtett hatása kevésbé jelentős. Kutatócsoportunk korábbi vizsgálataiból már ismert volt, hogy a meggymag-kivonat iszkémia-reperfúziót kivédő hatását HO-1 útvonalon keresztül fejti ki. Éppen ezért megvizsgáltuk a meggymag-kivonat HO-1 aktivitásra kifejtett hatását is, mint lehetséges hatásmechnizmust a diabeteses retinopathia kivédésében.
Összefoglalásként elmondható, hogy a meggymag-kivonat megvédi a retinát az iszkémia-reperfúzió valamint a cukorbetegség károsító hatásaitól.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Juhász Béla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyógyszerhatástani Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program