A PPN neuronok M-áramának vizsgálata.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Biofizika, elektrofiziológia, kísérletes onkológia, jelátvitel, bioinformatika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Sivadó Miklós

Előadás adatai

Előadás címe: 
A PPN neuronok M-áramának vizsgálata.
Összefoglaló: 

A nucleus pedunculopontinus (PPN) a retikuláris aktivációs rendszer (RAS) kolinerg tagja, amelyik kapcsolatban áll számos agyterülettel (pl. thalamus, a hallópálya magjai és a bazális ganglionok).
Az M-áram egy lassan aktiválódó, inaktivációt nem mutató káliumáram, amelyet a muszkarinos acetilkolin receptorok stimulációja zár. Az M-áramért felelős káliumcsatornát több alegység alkothatja. Ezen alegységek egyike a KCNQ4 (Kv7.4) alegység. Ez az alegység a központi idegrendszeren belül specifikus a hallópálya és a RAS magjaira. Az M-áram a membránpotenciált segít stabilizálni depolarizáló áramok jelenlétében és hozzájárul a nyugalmi potenciálhoz is.
Jelen munkánkban 8-16 napos Q4C3H egerekből készített 200 μm vastag középagyi túlélő szeleten végeztünk patch clamp méréseket a PPN területén ahol egyrészt az M-áram meglétét vizsgáltuk, másrészt pedig az M-áram és az endokannabinoid rendszer kölcsönhatásait. Az endokannabinoid rendszer és az M-áram kölcsönhatásának vizsgálatakor középagyi túlélő szeleteken különböző koncentrációjú CB1 receptor agonista (ACEA-arachidonyl-2-chloroethylamide) perfúziót alkalmaztunk.
Kimutattuk, hogy a PPN sejtek 60%-a rendelkezik M-árammal a vad típusú egerekből származó mintákon, míg a KCNQ4 knockout egerekből származó neuronokon nem sikerült M-áramot mérni egy alkalommal sem.
A PPN neuronok egy része depolarizálódott ACEA-ra, más része pedig hiperpolarizálódott vagy nem reagált. A KCNQ4 knockout egérben a megfigyelt depolarizáció szignifikánsan erősebb volt, mint vad típusú alomtársaiban. Ennek a hatásnak a hátterében az ACEA az M-áram aktivációját idézi elő.
Összefoglalva a fentieket, a KCNQ4 alegység által formált csatornák elengedhetetlenek a PPN neuronok M-áramának létrehozásához. Ezek a csatornák a nyugalmi membránpotenciál beállításáért és a spontán akcióspotenciál-tüzelés frekvenciájának beállításáért felelősek. CB1 receptor agonistát alkalmazva az előidézett depolarizációt az M-áram aktiváció csökkenti, így az endokannabinoid hatásban egyensúlyozó szerepe lehet.

Témavezető: Pál Balázs, Kőszeghy Áron

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Pál Balázs
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Élettani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program