A vaszkuláris malformációk modern kezelése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Fizioterápia, ápolás és betegellátás, traumatológia, ortopédia, idegsebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kiss Máté Tamás

Előadás adatai

Előadás címe: 
A vaszkuláris malformációk modern kezelése
Összefoglaló: 

Az intracraniális vaszkuláris malformációk idegsebészeti kezelés szempontjából legjelentősebb két típusa az ateriovenosus malformáció és a cavernoma.
A DE Idegsebészeti Klinikán 13 AVM műtéti ellátása történt meg, valamint 66 beteget kezeltünk sztereotaxiás sugársebészeti (SRS) úton. Endovaszkuláris ellátást klinikánkon nem végeztünk. A cavernómáknál 14 esetben történt műtéti ellátás és 44 esetben SRS kezelés.
Az operált és SRS kezelt esetek retrospektív vizsgálatának a célja az volt, hogy a megfelelő indikációban végzett, különböző időfaktorral rendelkező két modalitás morbiditását és hatékonyságát összehasonlítsuk.
AVM-ek esetében korábban 8 (62%) esetben megelőző embolizálás történt. 1 esetben parciális eltávolítás és SRS kezelés is történt. 4 (30%) esetben nem volt megelőző kezelés. A 11-32 hónap követési idő mellett anovum tünetek minden esetben regrediáltak. 11 esetben (85%) a korábbi neurológiai tünetek javultak. 2 (15%) esetben egyszeri epilepsziás roham jelentkezett.
Az AVM-ek gamma kezelésénél lassú regresszióval és a vérzésveszéllyel fokozatos csökkenésével számolunk. Az SRS kezelés előtt 24 betegnél (40%) történt megelőző beavatkozás (embolizáció, műtét, SRS). 9 (13,6%) betegnél a követési idő alatt (15-60 hónap) kialakult tünetekért a kialakult oedema volt felelős.
Az követési idő alatt 44 esetben (66%) partialis, 13 esetben (20%) tejes elzáródás volt látható a kontroll felvételeken. Összesen 86%-ban regressziót tapasztaltunk.
A 14 operált cavernoma esetében a követés során (24-65 hónap) az operált területben residuum nem ábrázolódott. Az epilepsziás roham gyakoriság csökkent, illetve a kezdeti tünetek minden esetben javultak.
A 44 SRS kezelt cavernoma 14-60 hónapos követése során 33 betegnél (75%) a korábbi tünet javult, 11 betegnél (25%) a vezető tünet megmaradt, de nem súlyosbodott. 9 esetben egyértelmű okklúziót láttunk.
Összefoglalva a megfelelő indikációban alkalmazott műtét illetve SRS kezelés morbiditása, hatékonysága közel egyenértékű. AVM-ek esetében a korábbi partialis embolizálás a vérzésveszélyt csökkenti, a műtéti ellátást segíti.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bognár László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Idegsebészeti Klinika
Díj: 
különdíj és Ifjú Sebész Kutató díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program