Az n-3 telítetlen zsírsavak metabolikus hatásának vizsgálata makrofág specifikus PPARg hiányos egerekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Biokémia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Váradi Boglárka

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az n-3 telítetlen zsírsavak metabolikus hatásának vizsgálata makrofág specifikus PPARg hiányos egerekben
Összefoglaló: 

A PPAR magreceptorok ligand aktivált transzkripciós faktorok, melyeknek többek között a zsírsav és koleszterin anyagcserében van fontos szabályozó szerepük. A PPARg leginkább zsírszövetben és makrofágokban található. Szükséges a zsírszövet fejlődéséhez és kulcsfontosságú a glükóz homeosztázisban.
A minőségi táplálkozáshoz hozzátartozik a megfelelő lipid mennyisége, nagyon fontos a hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele (LC-PUFA). Az n-3 (omega-3) zsírsavakhoz tartozó DHA (dokozahexaénsav) és EPA (eikozapentaénsav) emberben gyulladásgátló hatásúak, csökkentik a szívbetegségeket, valamint jelentős szerepet játszanak az anyagcsere szabályozásában. Az EPA és DHA szövet-specifikus metabolikus hatásait különböző transzkripciós faktorok közvetítik, melyek között van a PPARg magreceptor is.
Munkánk során makrofág specifikus PPARg hiányos egerekben vizsgáltuk az n-3 telítetlen zsírsavak védő hatásait koleszterin dús táp mellett. Az egerek 3 féle diétát kaptak: normál zsírtartalmú tápot; kukorica olaj alapú, magas zsírtartalmú tápot; kukorica olaj alapú, magas zsírtartalmú tápot kiegészítve EPA+DHA koncentrátummal. Az állatokon metabolikus és gyulladási folyamatokra jellemző paramétereket vizsgáltunk, valamint különböző szövetekből izolált RNS-ből kvantitatív real-time PCR módszerrel határoztuk meg a zsírsav- és glükóz-anyagcserében szerepet játszó gének expresszióját.
Eredményeink azt mutatják, hogy a PPARg gén hiánya makrofágokban magas zsírtartalmú diétán tartott egereknél fokozott elhízással párosuló diabeteszes tüneteket alakít ki, a zsírsavak szintézisében szerepet játszó SCD1 és FASN gének expresszióját csökkenti, viszont a béta-oxidációban résztvevő CPT1B és az ACOX1 gének emelkedett expressziós értékeket mutatnak, ami a zsírsavak fokozott lebontására utal és ezt a folyamatot az n-3 zsírsavak is segítik. A makrofág markerek mérése azt mutatja, hogy a magas zsírtartalmú tápon tartott PPARg makrofág KO egerekben megnövekszik a makrofágok beáramlása a zsírszövetbe és enyhe gyulladásos állapot alakul ki, ami az n-3 zsírsavak hatására csökken. Az n-3 zsírsavak makrofág PPARg hiányában segítik a mitokondriális biogenezist is a zsírszövetben.

1. témavezető adatai
Név: 
Pap Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Nagy László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program