Az időskori (60 év feletti) heveny myeloid leukaemia kezelése során szerzett tapasztalatok a DEOEC Belgyógyászati Intézet Haematológiai Tanszéken a 2007-2012 közötti időszakban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Bőrgyógyászat, onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Árokszállási Tamás

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az időskori (60 év feletti) heveny myeloid leukaemia kezelése során szerzett tapasztalatok a DEOEC Belgyógyászati Intézet Haematológiai Tanszéken a 2007-2012 közötti időszakban
Összefoglaló: 

-Az akut myeloid leukaemia (AML) a felnőttkori heveny leukaemiás esetek 80%-át teszi ki. Irodalmi adatok szerint a betegség felismerésekor a betegek medián életkora 65 év. A komplett haematológiai remisszió (KHR) elérése alapvető feltétel a hosszútávú túléléshez és a gyógyuláshoz. A legtöbb fiatal beteg alkalmas az intenzív kemoterápiára, kezelésük kuratív célú. A gyógyult betegek aránya ennek ellenére kb. 30-40%, amely időskori AML-ben mindössze 10-15 % lehet. A rossz prognózisnak több oka van, például a kísérőbetegségek, a kedvezőtlen prognosztikai markerek gyakoribb előfordulása és a kemorezisztencia. Az idősebb betegek az intenzív kemoterápiára kevésbé alkalmasak.
Az előadásban a DEOEC Belgyógyászati Intézet Haematológiai Tanszékén a 2007-2012 közötti időszakban AML miatt kezelt 60 éves és idősebb betegek diagnózisa és kezelése során szerzett tapasztalatokat foglalja össze a szerző.
A szükséges adatok a kórlapok és a MedSolution rendszerben tárolt zárójelentések, ambuláns lapok áttekintése révén kerültek összegyűjtésre.
A megjelölt időintervallumban 106 beteg (59 nő, 47 férfi) állt kezelés alatt időskori (60 éves és idősebb) AML miatt. Medián életkoruk 72,5 év (60-94 év) volt. De novo AML-t 35 betegnél, másodlagos formát 71 betegnél véleményeztünk. A kiindulási fehérvérsejtszám medián értéke 17,5 G/l (0,3-475,0 G/l) volt. A citogenetikai és molekuláris genetikai markerek alapján 4 beteg a jó, 33 az intermedier I, 6 az intermedier II és 39 a rossz prognosztikai csoportba tartozott. Standard remisszió indukciós kezelésben 22 beteg részesült, palliatív kemoterápiát 65 esetben alkalmaztunk, kizárólag szupportív kezelést 19 beteg kapott. A komplett haematológiai remissziót 14 betegnél sikerült elérni, medián időtartama 212 (7-1672) nap volt. Négy beteg jelenleg is remisszióban van, egy beteg nem jelentkezett kontroll vizsgálaton, kilenc esetben relapsust észleltünk. A medián 84 (1-1779) napos utánkövetési idő során 85 beteg halt meg, egy 72 éves férfi kezelése folyamatban van, 16 beteg hosszú ideje nem jelentkezett szakrendelésen.
Vizsgálati eredményeink az időskori AML kedvezőtlen kimenetelét igazolják és hangsúlyozzák új terápiás lehetőségek szükségességét.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Rejtő László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, B épület

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program