A kataláz enzimet kódoló gén exon 6 polimorfizmusainak vizsgálata különböző megbetegedésekben.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Molekuláris biológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Nagy Orsolya

Előadás adatai

Előadás címe: 
A kataláz enzimet kódoló gén exon 6 polimorfizmusainak vizsgálata különböző megbetegedésekben.
Összefoglaló: 

A kataláz enzim szubsztrátja a hidrogén-peroxid, amely kis koncentrációban fiziológiás, míg nagy koncentrációban toxikus a különböző sejtekre, vörösvértestekre és a DNS-re. A kataláz enzim bontja a hidrogén-peroxidot vízre és oxigénre. A humán kataláz fehérjét kódoló kataláz gén 34 kb nagyságú és a 11-es kromoszóma rövid karjának p13-as lókuszán található. 13 exonból és 12 intronból épül fel.
A laboratóriumban végzett kísérletes munkám során célom az volt, hogy a kataláz enzimet kódoló gén 6. exon polimorfizmusait vizsgáljam kontroll mintákban és olyan egyének DNS mintáiban, akiknél korábban valamilyen betegséget diagnosztizáltak (1-es, 2-es típusú, gestatios diabetes mellitust, időskori halláskárosodást és β-thalassemiát). A kataláz aktivitás referencia tartománya 80,3-146,3 MU/l. Olyan hypokatalazémiás egyénektől származtak a vizsgálatokhoz szükséges DNS minták, akiknek 56,7 MU/l (a referencia tartomány átlagának 50 %-a) alatti volt a kataláz aktivitása.
A vérkataláz aktivitását EDTA-val alvadásgátolt teljes vérből, spektrofotometriás eljárással határoztam meg. Ezután DNS izolálást végeztem QIAamp® DNA Blood Mini Kittel (QIAGEN). PCR technika alkalmazásával amplifikáltam az izolált DNS-t 6. exonra specifikus primerekkel. A kapott PCR terméket SSCP (Single-strand conformation polymorphism) pufferrel egyszálúsítottam. Ezt követően poliakrilamid gélelektroforézissel vizsgáltam. A DNS fragmenteket ezüstfestéssel tettem láthatóvá.
A kataláz enzimet kódoló gén 6. exonjának vizsgálata során polimorfizmusra utaló jeleket találtam egy mintánál (IB 132). Így DNS szekvencia analízis történt ebből a mintából. A DNS szekvencia analízist követően összehasonlítottam az IB 132-es minta nukleotid sorrendjét a referencia gén nukleotid sorrendjével, nem tudtam azonosítani a kataláz enzimet kódoló gén 6. exonjában sem új, sem pedig olyan mutációkat, SNP-ket, amiket korábban már közöltek.
Arra a következtetésre jutottam, hogy a csökkent kataláz aktivitású mintákban nem a 6. exonban lévő nukleotid eltérés az oka a kataláz csökkent aktivitásának. Ezért további vizsgálatok szükségesek a csökkent kataláz aktivitás okainak feltárására.

1. témavezető adatai
Név: 
Kósa Zsuzsanna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Bőrgyógyászati Klinika
2. témavezető adatai
Név: 
Nyesténé Nagy Teréz
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program