HIV-2 Proteáz Biokémiai és Kinetikai Karakterizációja

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Biokémia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szojka Zsófia Ilona

Előadás adatai

Előadás címe: 
HIV-2 Proteáz Biokémiai és Kinetikai Karakterizációja
Összefoglaló: 

A Humán immundeficiencia vírus 2 az AIDS betegség kialakulásáért felelős vírus, mely főleg Nyugat-Afrikában fertőz. A vírus életciklusához 3 fő enzim szükséges: reverz transzkriptáz, integráz, proteáz.A proteáz a megfelelő poliprotein láncok elhasítása révén aktiválja a vírust, így létrehozva a fertőzőképes patogént.
Munkánk során vad típusú HIV-2-höz hasonló kodon-optimalizált proteáz szakaszt CGP vektorba klónoztuk T4 DNS, illetve “Quick” DNS Ligációs reakciók segítségével. A proteáz már eredetileg a pET11-a expressziós vektorban volt, melyet szekvenálási PCR módszerrel, illetve restrikciós hasításokkal ellenőriztünk. A konstruktot expresszáltattuk, majd a termelődött fehérjét kromatográfiás módszerrel tisztítottuk meg. A proteáz aktivitását a HIV-2 proteáz természetes hasítási helyével analóg szekvenciájú szintetikus oligopeptid szubsztráton HPLC-s módszer segítségével igazoltuk. Az in vitro kísérletekben a proteáz klinikumban is használatos inhibitoraival (indinavir, nelfinavir) végeztük a gátlási teszteket HPLC-s módszer segítségével.
Továbbá az autoproteolitikus degradációs esszé segítségével vizsgáltuk az enzim aktivitásának időfüggését is.
A klónozott konstrukt fertőzőképességének bizonyítására human 293FT sejtvonalat használtunk fel. In vivo kísérletünk során a 293FT sejteket transzfektáltuk, majd a termelődött vírus koncentrációját Reverz Transzkriptáz ELISA módszerrel határoztuk meg. Továbbá a termelt vírust transzdukáltuk, szintén 293FT sejtekbe, majd a vírus fertőzőképességét bizonyítottuk áramlási citométerrel.
In vitro kísérleteink során kapott eredményeink azt mutatják, hogy az indinavir, mint proteáz gátló jelentősebben csökkentette az enzim aktivitását a nelfinaviréhoz képest.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Mohamed Mahdi
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tőzsér József
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program