Kérdőív a felnőttek szervadományozására és átültetésére vonatkozó ismeretekről

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás, kísérletes sebészet, urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Cservenyák Dóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Kérdőív a felnőttek szervadományozására és átültetésére vonatkozó ismeretekről
Összefoglaló: 

Jelenleg Magyarországon hosszú várólistán várakoznak a betegek a transzplantációra, amiért nemcsak a potenciális donorok felismerésének és jelentésének mulasztása tehető felelőssé, hanem a családok- mind a mai napig- erős tiltakozása is. Úgy gondoljuk, hogy a családok részéről történő nagyarányú elutasítás az agyhalálra és szervadományozásra vonatkozó ismeretek hiányára vezethető vissza, ezért egy anonim tájékozódó jellegű kérdőíves felmérést állítottunk össze azzal a céllal, hogy egy általános képet kapjunk a lakosság szervátültetéssel kapcsolatos ismereteiről. A célunk továbbá, hogy a kérdőív alapján felderítsük a tiltakozások magas arányának hátterét és ez alapján megállapíthassuk szükséges-e további felvilágosítás a lakosság számára, amely segíthetné a donációs aktivitás javulását.
A kérdőív 27 kérdésből állt, melyben egyszeres és többszörös választási lehetőségeket adtunk meg. 487 kitöltött kérdőívet értékeltünk ki matematikai-statisztikai módszerekkel. A válaszadókat csoportokra osztottuk életkor, nem, végzettség és foglalkozás szerint, ez utóbbi kategóriában főleg az egészségügyben képzettek válaszaira voltunk kíváncsiak.
A Magyarországon törvény által szabályozott szervadományozás elleni tiltakozó nyilatkozatról a válaszadók 36,14%-a nem hallott még, ez az arány szignifikánsan magasabb a 18-25 éves korosztályban, ahol a válaszadók 41,28%-a nem hallott még róla. Ez az arány a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél 68,05%. Az összes válaszadó 19,3%-a tudta megmondani, miként teheti ezt a nyilatkozatot. A válaszadók 30%-a jelölte meg helyesen milyen szervek esetén jöhet szóba transzplantáció élő donorból, míg cadaver donornál ez az arány csak 16,84% volt. A halálozás utáni szervátültetést a válaszadók 52,16% kifejezetten támogatná és csak 3,29% az, aki ezt kategorikusan ellenezné.
A kérdőív kiértékelése során az adatok rávilágítanak az általunk vizsgált válaszadó csoportok szervátültetéssel kapcsolatos ismereteinek hiányára. A megfelelő tájékoztatás hozzájárulhat a donációs aktivitás növekedéséhez.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Molnár Csilla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tankó Béla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program