A CB1 receptor agonisták korfüggő választ indukálnak a nucleus pedunculopontinus neuronjain

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Élettan, kórélettan
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bordás Csilla

Előadás adatai

Előadás címe: 
A CB1 receptor agonisták korfüggő választ indukálnak a nucleus pedunculopontinus neuronjain
Összefoglaló: 

A nucleus pedunculopontinus tegmentalis (PPN) a retikuláris aktivációs rendszer (RAS) kolinerg magcsoportja, ami számos agyterülettel áll kapcsolatban. Ez a mag a REM alvás és az alvás-ébrenlét szabályozásában játszik fontos szerepet. Számos neuromodulációs mechanizmus megtalálható a PPN-ben, de a kannabinoid neuromodulációt eddig nem írták le celluláris szinten.
Kísérleteimet 8-15 napos C3H egerekből készült koronális középagyi túlélő szeleteken, patch-clamp technika teljes sejtes konfigurációjának alkalmazásával végeztem.
Munkám során megfigyeltem, hogy a PPN neuronjai 1-es típusú kannabinoid (CB1) receptor agonistákra, az arachidonyl-2’-chloroethylamidra (ACEA) és a WIN55,212-2-re többféleképpen reagálhatnak. Egyes sejteken depolarizációt és a tüzelési frekvencia növekedését, míg más sejteken hiperpolarizációt és a tüzelési frekvencia csökkenését okozza. Az ionotróp glutamátreceptorok, a GABAA- és glicin-receptorok gátlószerei a CB1 receptor agonisták hatását nem védték ki, bár ezen szerek jelenlétében szignifikánsan több sejt depolarizálódott. A PPN neuronokon kiváltott excitatórikus posztszinaptikus áramok amplitúdóját a CB1 receptor agonisták csökkentették.
A megfigyelt hatások korfüggést mutatnak: az állatok 12 napos koráig dominánsan depolarizáció fordul elő majd ezt követően 12 napos kor után hiperpolarizációt figyeltünk meg.
Az adataimat összegezve azt sikerült kimutatnom, hogy a PPN sejtjei kannabinoid stimuláció hatására többféleképpen válaszoltak. A válasz egyik fontos komponense az excitatorikus posztszinaptikus áramok amplitúdójának csökkentése. Emellett egy ettől független, másik komponens is jelentős szerephez jut, aminek pontos megismerése további vizsgálatokat igényel. A posztnatális 12. nap körül a rágcsálók REM alvásának időtartama drámai csökkenésen megy keresztül, ami egybeesik a CB1 receptor agonisták hatásának általunk megfigyelt változásával. Ezen adatok arra engednek következtetni, hogy a kannabinoidok több támadásponton keresztül fejtik ki hatásukat a fejlődő PPN neuronokon, és ezáltal valószínűleg szerepet kapnak ezen sejtek érésében.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Pál Balázs
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Élettani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program