A cardiovascularis megbetegedés rheumatoid arthritisben: metabolikus és immunológiai tényezők jelenléte

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pogácsás Lilla

Előadás adatai

Előadás címe: 
A cardiovascularis megbetegedés rheumatoid arthritisben: metabolikus és immunológiai tényezők jelenléte
Összefoglaló: 

Háttér: A gyulladásos reumatológiai kórképek, így a rheumatoid arthritis (RA) felgyorsult atherosclerosissal jár. Ennek következtében megnő a cardiovascularis morbiditás és mortalitás. Az elmúlt egy évben azt vizsgáltuk, hogyan változik biológiai terápia hatására a carotis communis (cc) intima-media vastagság (ccIMT), az áramlás mediált endothel-függő vasodilatatio (FMD), és az érfal merevsége (stiffness), amire a pulzus hullám terjedési sebességéből következtettünk (PWV). Munkánk célja volt a betegségaktivitás 12 hónapos követése és laboratóriumi mérésekkel való összevetése.
Betegek és módszerek: Huszonhat beteget tanulmányoztunk. (22 nő, 4 férfi). A cc és arteria brachialis ultrahangvizsgálatával egyénenként meghatároztuk a FMD, ccIMT, és PWV értéket, s hozzávettük az immunológiai, gyulladásos, és metabolikus laboratóriumi markereket.
Eredmények: Tizenkét hónapos megfigyelés után a következőket tapasztaltuk. Az intima-media vastagság átlagértéke 0,52 mm volt (normál tartomány: 0,4-0,9mm). Az FMD átlagértéke 6,66%-ról 9,58%-ra javult (normál értéke: 10% felett). A PWV átlag értéke 7,67m/s-ről 6,46m/s-ra változott. (normál érték: 4-20m/s). FMD és PWV értéke szignifikánsan javult 6 és 12 hónap elteltével (p<0,05). A ccIMT értéke nem változott szignifikánsan. A CRP érték 17mg/L-ről 8mg/L-re, az aktivitási index (DAS 28) 5,06-ról 3,71-re csökkent.
Következtetés: Anti-TNF terápia hatására RA-ben szignifikánsan javult az FMD érték, amiből az endothel dysfunctio javulására következtethetünk. A PWV érték, a falmerevség markere is javulást mutatott. A ccIMT nem változott szignifikánsan. A biológiai terápia hatására bekövetkező gyulladásos reakció csökkentése kulcsfontosságú az előrehaladott atherosclerosis javulása érdekében.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szekanecz Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program