Az állóképesség vizsgálata a Józsai Nyugdíjas Klubban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Fizioterápia, ápolás és betegellátás, traumatológia, ortopédia, idegsebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Nagy Gabriella
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Váradi Zsuzsanna

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az állóképesség vizsgálata a Józsai Nyugdíjas Klubban
Összefoglaló: 

A 65 év feletti lakosság fizikai állapota az életkor előrehaladtával romlik. A lakosság elöregedésével ez egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent. Célunk egy 4 hónapos, heti 1 órás foglalkozásokból álló közösségi mozgásprogram kivitelezése és eredményeinek értékelése volt. A program az időskorúak fittségi, ezen belül is az aerob állóképességi paramétereinek javítását tűzte ki célul. Ennek érdekében hosszan tartó, nem nagy ellenállással szemben végzett, ciklikus, dinamikus gyakorlatokat végeztettünk rövid vagy hosszú teherkarral.
Vizsgálatainkat 2012 februárja és júniusa között folytattuk a Józsai Nyugdíjas Klub 21 tagja körében. Célunk volt a programon keresztül megkedveltetni az idősekkel a mozgást, elősegíteni az aktívabb életmódot, így hozzájárulva a testi-szellemi frissesség megőrzéséhez.
Hatékonyságunk megítéléséhez a célcsoport fizikális paraméterei kerültek felmérésre a program elején és végén. A vizsgálati adatokat két csoportba osztottuk: az antropometriai paraméterekre és az aerob állóképességet mérő tesztekre. Kérdőíves felmérést végeztünk az életmódra és az általános egészségi állapotra vonatkozóan.
A bázisfelmérés eredményeit összegezve megállapítottuk, hogy a résztvevők nagy hányada keveset mozog, túlsúlyos vagy elhízott, és helytelenül táplálkozik. Az állóképességi tesztek közül a 6 perces járás teszt átlagos értéke 340±44 m, a 2 perces helyben járás alatt átlagosan 159±35 lépést tettek meg és az akaratlagos apnoe idő átlagos értéke 29±11 másodperc volt. A program végén a 6 perces járás teszt 365±61 m-nek, a lépésszám 2 perc alatt 153±46-nak, míg az apnoe idő 27±10 másodpercnek adódott. A járás teszt eredményei szignifikáns különbséget mutatnak. A haskörfogat 108,5±12 cm-ről 103,1±12 cm-re csökkent, ami szintén szignifikáns különbséget jelent.
A fizikai paraméterek és a szubjektív megítélés alapján programunkat sikeresnek ítélhetjük és folytatását tervezzük.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Veres-Balajti Ilona
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fizioterápiás Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Erdélyi Zsuzsa
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Egészségfejlesztési Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program