Meggymag-kivonat hatása magas zsírtartalmú táppal etetett nyúl szívekre

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Farmakológia, gyógyszerhatástan, klinikai gyógyszerészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Halász Anita

Előadás adatai

Előadás címe: 
Meggymag-kivonat hatása magas zsírtartalmú táppal etetett nyúl szívekre
Összefoglaló: 

Absztrakt
Célkitűzés: Tanulmányunk célja azon hipotézis alátámasztása, mely szerint a meggymag kivonat (MMK) kardioprotektív hatású, véd a szív-érrendszeri megbetegedések következtében kialakuló gyulladásos mechanizmusok ellen, valamint szerepet játszik az ateroszklerotikus plakkok mennyiségének csökkentésében hiperkoleszterinémiás nyúl modellben.
Módszerek: Hím New-Zealand nyulakat 3 csoportra osztottunk. Az első csoport (I.) koleszterin-mentes nyúltápot, a második (II.) 2% koleszterint tartalmazó tápot, míg a harmadik (III.) 2% koleszterin + MMK-t tartalmazó tápot kapott 16 héten keresztül, ad libitum. A szívfunkciós paramétereket echocardiográfia segítségével monitoroztuk, a 0., 4., és a 16. héten, a koleszterines kezelés megkezdése után. Az izolált szíveket perfúziós készülék segítségével iszkémia-reperfúziónak (I/R) vetettük alá és vizsgáltuk a szívfrekvenciát (HR), aorta kiármalást (AF), koronária átáramlást (CF), és a balkamrai nyomást (LVDP). A I/R-t követően triphenyl-tetrazolium-klorid (TTC) festés segítségével határoztuk meg a szívizom elhalt területeinek nagyságát. A mellkasi artérián kialakult ateroszklerotikus plakkok kvantifikálásához Sudan III festést használtunk.
Eredmények: A kontroll csoporttal összehasonlítva, a 2%-os zsírtartalmú táppal etetett nyulakban magas összkoleszterin-szint volt megfigyelhető, valamint a szív-érrendszer állapota jelentősen leromlott. A meggymag-extraktummal kezelt, magas zsírtartalmú tápon tartott állatok szignifikánsan jobb szívfunkciós paramétereket mutattak a kezeletlen hiperkoleszterinémiás állatokhoz képest, javult az E’/A’ arány, valamint csökkent a plakképződés és az infarktusos területek mérete.
Következtetés: Eredményeink azt igazolják, hogy kísérleti állatainkban sikeresen létrehoztuk a hiperkoleszterinémiát, kardiovaszkuláris megbetegedést idézve elő. Továbbá bizonyítást nyert a meggymag-extraktum antihiperlipidémiás és kardioprotektív hatása hiperkoleszterinémiás nyúl modellen. Tanulmányunk ezáltal megerősíti a MMK kedvező terápiás hatásait szív-érrendszeri megbetegedésekben.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Juhász Béla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyógyszerhatástani Tanszék
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program