Mikrotrombus egyik jellemző markere -von Willebrand faktor kollagén kötő aktivitás- mérésének elemzése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina és klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Uhrinyi Márk

Előadás adatai

Előadás címe: 
Mikrotrombus egyik jellemző markere -von Willebrand faktor kollagén kötő aktivitás- mérésének elemzése
Összefoglaló: 

A von Willebrand faktor (VWF) egy nagy molekulatömegű, multimer szerkezetű glikoprotein, amely – föleg a kapillárisok és a kis artériák - sérült felszínén mediálja a trombocita adhézót és aggregációt. A VWF mennyiségi, funkcionális vagy szerkezeti deficienciái következtében kialakuló von Willebrand betegség egyike a leggyakoribb örökletes véralvadási elégtelenségeknek. Számos nagy klinikai tanulmány bizonyítja, hogy emelkedett szintje vagy aktivitása pedig a trombotikus rizikót növeli.
A VWF funkcionális aktivitását direkt módon mérő VWF kollagén kötő aktivitás (VWF:CBA) módszerrel mértük gyulladásos betegségekben szenvedők plazmamintáit (n=1650). A meghatározások során felmerült a kérdés a magas aktivitási szintek megbízható mérhetőségével kapcsolatban, az ismétlések során ugyanis a koncentrációval arányosan növekvő, jelentős szórást tapasztaltunk. A statisztikai analízisek után mauális munkám célja volt a VWF:CBA módszer hibáinak feltárása és a módszer megbízhatóságának fejlesztése magas VWF koncentrációk és aktivitások esetén.
A VWF aktivitás mellett a koncentráció valamint a multimer analízisek során a kalibrációval, ezen belül a standard anyag stabilitásával kapcsolatos problémák merültek elsődleges hibaforrásként. A hiba azonban nem volt rendszeres. Korrigálása érdekében mestergörbét, és arra illesztett egypontos kalibrációt dolgoztunk ki és alkalmaztunk. Ennek eredményeképpen az aktivitást mérő módszer megbízhatósága javult, amint ezt tanúsitja a kereskedelmi (alacsony és normál VWF aktivitású) és saját készítésű (magas VWF aktivitású) kontroll anyagok méréssorozaton belüli és sorozatok közötti jó reprodukálhatósága. A beteg minták ismételt értékelése is megtörtént és magas VWF szintek esetén is javult a VWF aktivitás és koncentráció közötti egyezés.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Hársfalvi Jolán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Klinikai Kutató Központ

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program