Magas testtömeg-index és terhesség alatti túlzott súlygyarapodás hatása a császármetszést követően kiviselt terhesség kimenetelére

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Szülészet-nőgyógyászat, urológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Virágh Henriett

Előadás adatai

Előadás címe: 
Magas testtömeg-index és terhesség alatti túlzott súlygyarapodás hatása a császármetszést követően kiviselt terhesség kimenetelére
Összefoglaló: 

A császármetszés napjaink leggyakrabban végzett hasi műtéte. Számuk emelkedő tendenciát mutat, ennek csökkentésére az egyik legjobban alkalmazható módszer a VBAC, az előzményi császármetszést követő hüvelyi szülés. Tovább nehezíti a szülészeti ellátás napi gyakorlatát, hogy robbanásszerűen nő a túlsúlyos emberek száma, ami értelemszerűen emeli azoknak a nőknek az arányát, akik eleve súlyfelesleggel indulva terveznek terhességet.
Tanulmányomban azt vizsgáltam, hogy a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás vagy önmagában a kövérség milyen rizikót jelent egy előzményi császármetszést követő hüvelyi szülés sikerességének szempontjából.
A DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati klinikáján 2010-ben lezajlott 2693 szülés adatait elemeztem retrospektív vizsgálattal. A szülészeti napló és a MEDSOL adatbázis alapján azonosítottam azokat a terheseket, akik a beválogatási kritériumoknak megfeleltek. Kizárási kritériumok voltak: többes terhesség, 36. hétnél kisebb terhesség, több mint egy előzményi császármetszés, fekvési vagy beilleszkedési rendellenesség, lepénytapadási rendellenesség, tervezett időben elvégzett ismételt császármetszés és megfelelő adatok hiánya. A terheseket testtömeg indexük (BMI) alapján az alábbi csoportokra osztottam: normál súlyúak (BMI<25), túlsúlyosak (BMI 25-30) és elhízottak (BMI>30). Túlzott súlygyarapodásnak a terhesség során 15 kg-ot meghaladó súlygyarapodást tekintettem.
A beválogatási kritériumok alapján 212 terhes nő esetében történ kísérlet hüvelyi szülésre előzményi császármetszés után. A VBAC összesített sikerességi aránya: 46,7% (99/212). A BMI alapján elkülönített három csoportban a VBAC sikeressége a BMI emelkedésével csökken: 54% - 44,1% - 45,4%. A VBAC sikeressége 48,9% volt a 15 kg-nál többet hízók körében és 46,6% azoknál, akik ennél kevesebbet híztak terhességük során.
Tanulmányomban arra mutattam rá, hogy a magas testtömeg-index csökkenti az előzményi császármetszést követő hüvelyi szülések sikerességének esélyét. Ezen adatok valamivel rosszabbak az irodalomban fellehetőnél.Viszont nem sikerült igazolni azt a feltevést, hogy a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás csökkentené a VBAC sikerességét.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Juhász Alpár Gábor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Díj: 
1. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program