Az Avastin kezeléssel szerzett tapasztalatok a DE OEC Tüdőgyógyászati Klinikán

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Neurológia, idegsebészet, pszichiátria, gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Dobos Péter

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az Avastin kezeléssel szerzett tapasztalatok a DE OEC Tüdőgyógyászati Klinikán
Összefoglaló: 

Az Avastin (hatóanyaga: Bevacizumab) egy humanizált monoklonális antitest, mely a VEGF-A útvonal blokkolásán keresztül fejt ki gátló hatást az angiogenezisre. Tüdőrákok kezelésében inoperábilis, lokálisan előrehaladott, metasztatikus vagy kiújuló adenocarcinoma elsővonalbeli kezeléseként alkalmazzák platina alapú kemoterápiával való kombinációban.
Célkitűzésünk volt megvizsgálni, hogy melyek voltak a leggyakrabban alkalmazott kemoterápiás protokollok a klinika gyakorlatában, illetve hogy milyen mellékhatások léptek fel a kezelés során.
Módszerek: Munkánk során a DE OEC Tüdőgyógyászati Klinikán 2010- 2011 között Avastin kezelésben részesült 24 beteg adatait dolgoztuk fel.
Eredmény: Jelenleg is folyik a kezelés 5 betegnél, 3 beteg elhunyt, 13 esetben progresszió miatt, 2 esetben mellékhatás miatt, 1 esetben egyéb ok miatt szakadt meg a kezelés. Összesen 1-3 ciklus Avastin kezelésben részesült 7 beteg, 4-5 ciklust kapott 5 beteg, 6-10 ciklust kapott 7 beteg, 10-nél több ciklusban részesült 5 beteg. 6 esetben lépett fel gyógyszerrel kontrollálható hypertensio, 1 esetben thrombosis, 1 esetben pedig alsó végtagi zsibbadás lépett fel.
Következtetés: Az Avastin a klinikai gyakorlatban is többféle kemoterápiás protokollal jól alkalmazható az inoperábilis tüdőtumorok terápiájában, a fellépő mellékhatások kontrollálhatóak voltak.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Fodor Andrea
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Tüdőgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program