Diabeteses ketoacidosis hajlamosító tényezői gyermek- és serdülőkorban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Neurológia, idegsebészet, pszichiátria, gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Poór Marianna

Előadás adatai

Előadás címe: 
Diabeteses ketoacidosis hajlamosító tényezői gyermek- és serdülőkorban
Összefoglaló: 

Bevezetés: Gyermekkorban az 1-es típusú diabetes mellitus a leggyakoribb endokrin megbetegedés. Nemzetközi tanulmányok szerint a diabetes szakrendeléseken megjelenő új betegek akár 40-60%-ánál az első vérgáz- és vércukor értékek, valamint a tünetek alapján diabeteses ketoacidosis (DKA) diagnosztizálható.

Célkitűzés: Jelen munka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház – DEOEC Gyermek-egészségügyi Továbbképző Intézetének Diabetes Szakrendelésén 2002.óta rendszeresen gondozott 117 gyermek első vérgáz- és vércukor értékeit tanulmányozta. A családi anamnézis mellett vizsgáltuk, hogy mennyi idő telt el a szülők elmondása szerint a tünetek jelentkezése és az orvoshoz fordulás között, és rögzítettük az első vérgáz paramétereket. A DKA-s gyermekek tekintetében tanulmányoztuk a nemre-, életkorra, a diagnosztizálás évszakára vonatkozó eloszlást, valamint a ketoacidosis rendeződéséhez szükséges időt.

Eredmények: Összesen a betegek 53,85%-ának, azaz 63 gyermeknek volt ketoacidosisa első vizsgálatkor. Ezen betegeknek a szülők elmondása szerint átlagosan 3 hete álltak fenn diabetesre utaló tünetei, míg a ketoacidosissal nem bíró 54 diabeteses beteg esetében már 1-2 hét után orvoshoz fordultak a szülők. A családi anamnézisből kiderült, hogy a DKA-s gyermekek családjában ritkábban fordult elő a rokonságban a cukorbetegség. A nemek eloszlása tekintetében mérsékelt leány túlsúly mutatkozott (55.56% vs. 44.44%). A kor szerinti megoszlás szerint a 6-12 évesek aránya a legmagasabb (61,91%), ezt követik a 12 éven felüliek, majd a 6 éven aluliak. Télen fordult orvoshoz a legtöbb beteg, míg a legkevesebben nyáron. A frissen diagnosztizált DKA-s betegek vérgáz paraméterei átlagosan 27.4 óra alatt rendeződtek. További gondozásuk során megfelelő inzulinterápia mellett később 18 betegnek volt ketoacidosisa, ebből 15 gyermek legelső vizsgálatkor is intenzív osztályos kezelést igényelt.

Következtetés: Fontos, hogy a szülők idejében orvoshoz forduljanak, ha gyermekeiken diabetesre utaló tüneteket észlelnek, mert a hajlamosító tényezőket is figyelembe véve a gyermekek akár több mint fele az intenzív osztályon kezdi a diabetológiai gondozását.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Török András
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Borsod Abaúj-Zemplén Megyei Kórház, Gyermekgyógyászati Osztály
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program