Meddőség, andrológiai szemszögből

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Szülészet-nőgyógyászat, urológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Ortutay Rita

Előadás adatai

Előadás címe: 
Meddőség, andrológiai szemszögből
Összefoglaló: 

A meddőség korunk jelentős problémája, mely mind fizikailag, mind lelkileg igen nagy megterhelést jelent a gyermekre vágyó párok számára. A férfiak szerepe kb. 20 %-ra tehető, bár, az esetek jelentős részében nem sikerül egyik fél esetében sem biztos etiológiai hátteret kimutatni.
A DEOEC Urológiai klinikáján 2008 óta működik ismételten andrológiai szakrendelés. Áttekintettem a 2008.07.01-től 2011.06.23-ig megjelent betegek ambuláns lapjait. Dolgozatom célja a szakrendelésen megjelent páciensek vizsgálati eredményeinek elemzése és azok értékelése. A speciális andrológiai diagnosztikus eljárások közé tartoznak a spermakép mikroszkópos és makroszkópos elemzése, a bakteriológiai, STD, ultrahang, genetikai és hormonvizsgálatok. Az általános vizsgálat részét képezi, az anamnézis felvétel, mely kiterjed, a felnőttkori mumpszra, egyéb magas lázzal járó betegségekre, munkahelyi és környezeti ártalmas tényezőkre, káros élvezeti szerek használatára, valamint belgyógyászati és urológiai előzményekre.
Összesen 566 beteg vizsgálata történt meg ez idő alatt, melyből 453 érkezett meddőségi problémával. A megjelent páciensek átlag életkora 33,9 év.(19- 57) Az értékelhető mintát leadott férfiak közül 200 normozoospermiás. (>20mill/ml WHO 2001) 36 azoospermiás, a továbbiak pedig oligozoo-, astenozoospermiásak. A betegek 24,1 %-a dohányzik. 1,5%-a már leszokott. Az esetek 2,2%-ban genetikai eltérés mutatható ki. Kísérő betegségként illetve rizikótényezőként leggyakrabban vibráció, kemikália, hő, stressz, hypertonia, obesitas, gyulladás, Chron betegség, colitis ulcerosa, testis hypoplasia, retentio, atrophia, torsio, inguinalis sérv, tumoros elváltozások, és varicokele szerepel. 16,1%-ban találtam bal oldali varicokelet, ezen esetek több mint ¼-e műtéten esett át. Az operáltak közül bizonyíthatóan 6 esetben javult a spermakép.
Annak ellenére, hogy az andrológia gyors ütemben fejlődik, csupán elvétve oldható meg a terméketlenség kérdése gyógyszeres terápiával. A nemző- illetve fogamzásképesség zavarának kezelése komplex ellátást igényel, melyet andrológus, nőgyógyász és asszisztált reprodukciós szakemberek végeznek.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Varga Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Urológiai Klinika
Díj: 
3. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program