Funkcionálisan aktív agyi területek összeköttetéseinek vizsgálata képfúzióval

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2010/2011. tanév
Session: 
Patológia, Anatómia, Hisztológia, Morfológia, Igazságügyi Orvostan
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Katona Péter

Abstract data

Előadás címe: 
Funkcionálisan aktív agyi területek összeköttetéseinek vizsgálata képfúzióval
Abstract: 

A központi idegrendszer képalkotó diagnosztikájának speciális, korszerű módszerei a funkcionális MRI (fmri) és a diffúziós tenzor képalkotás (DTI). Az BOLD jelenséget felhasználva a funkcionálisan aktív szürkeállományi területeket lehet megjeleníteni, míg a fehérállomány pályarendszereit a DTI segítségével ábrázolhatjuk. E két módszer kombinációjával az fMRI vizsgálat során aktiválódott területek összeköttetéseit tárhatjuk fel. Munkám során arra kerestem a választ, hogy az általunk alkalmazott Brainvoyager szoftverrel az aktiválódott szürkeállományi részek és azok összeköttetései hogyan jeleníthetőek meg.

A tanulmányban 6 beteg adatait dolgoztam fel a Brainvoyager QX 2.0.7.1470 software segítségével. 5 esetben beszéd funkciókat vizsgáltunk, azonos protokoll szerint, egy esetben mozgató funkciókat. Az elemzés során T1 súlyozott nagyfelbontású anatómiai, diffúziós és fMRI adatokat használtunk fel. Minden esetben elvégeztük az fMRI valamint a DTI adatok anatómiai képhez való illesztését, így egy térben kezelhetővé vált a három típusú felvétel (3D T1, fMRI, DTI), és lehetővé tette a pontos anatómiai lokalizációt. Az fMRI alapján készült aktivációs térképről kiválasztottuk a vizsgálni kívánt aktiválódott területeket, ezek szolgáltak a fibertracking kiinduló területeként (seed). Így lehetővé vált a vizsgálat során aktiválódott terület összeköttetéseinek ábrázolása és azok lefutásának pontos anatómiai lokalizációja.

Munkám során sikerült a különböző módszerek egy térbe való helyezése és azon belüli vizsgálata. A Brainvoyager software alkalmas az fMRI és a DTI adatok együttes kezelésére és elemzésére.

További célkitűzések: a módszer tökéletesítése a Brainvoyager-n belül és kiterjesztése más fMRI és DTI adatokat kezelni tudó elemző programokra is.

First tutor
Name: 
Berényi Ervin
Department: 
DEOEC ÁOK OLKD Tanszék
Prize: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program