Korai lepényleválással járó szülések vizsgálata

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2011/2012. tanév
Session: 
Szülészet-nőgyógyászat, urológia
Presenting author
Name (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kerepesi Klára

Abstract data

Előadás címe: 
Korai lepényleválással járó szülések vizsgálata
Abstract: 

Bevezetés: A korai lepényleválás (komplett vagy részleges) mind a magzat, mind az anya életét súlyosan veszélyeztető szülészeti szövődmény. A kórkép súlyosságát a magas perinatális mortalitás jelzi. Pontos etiológiája még ma is nagyrészt tisztázatlan, de sok rizikótényező ismeretes. Ilyen tényezők: gesztózis, születési súly, dohányzás, etnikai hovatartozás, előző nőgyógyászati beavatkozások.
Anyag és módszer: A vizsgálat során 3 év (2009-2011) adatait dolgoztuk fel a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának betegdokumentációjának felhasználásával. A kutatás során retrospektív módon tanulmányoztuk a korai lepényleválással végződő eseteket a fent említett rizikótényezőket figyelembe véve az anamnézisben. Ezek a szülések sürgős császármetszéssel végződtek, ugyanis ez a megoldás csökkenti lényegesen a súlyos magzati és anyai szövődményeket.
Eredmények: A vizsgált időszakban lezajlott 7411 szülésből 72 eset került elemzésre. A gyakoriság 0,97%. A késői magzati halálozások 19%-áért tehető felelőssé, így növelve a perinatális mortalitást, mely kiemelkedő adatnak számít, ugyanis a mortalitást tovább rontja, hogy a lepényleválásoknak több mint a fele (62%) a betöltött 37. hét előtt történik, tehát koraszülésről van szó. Az oki tényezőket keresve az esetek 76%-ában többedszer szülőknél, 54%-ban dohányzó terhes nőknél, 55%-ban kedvezőtlen szociális körülmények között élő gravidáknál, 30%-ban császármetszést, 26%-ban terhességmegszakítást követően, 10%-ban pedig hypertoniás preeclampsiás gravidáknál következett be.
A kapott eredmények felhívják a figyelmet a kórállapot megelőzésére (korszerű terhesgondozás, időben történő felismerés, UH vizsgálat) és a késedelem nélkül elvégzett császármetszés fontosságára.

First tutor
Name: 
Dr. Takács Tibor
Department: 
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program