Artikuláris és extra-artikuláris tünetek jelenlétének hatása spondylitis ankylopoeticas betegek betegségaktivitására és funkcionális állapotára

Printer-friendly versionPrinter-friendly version
Conference: 
2009/2010. tanévi helyi TDK konferencia
Szekció: 
Egészségtudomány III.
Szerző(k):
Nagy Tímea
Intézet:
Reumatológiai Tanszék
Témavezető(k):
Dr. Szántó Sándor

Bevezetés: A spondylitis ankylopoetica (SPA) dominálóan a gerinc,ritkábban a perifériás ízületek krónikus gyulladásával és fokozatos elmerevedésével járó progresszív megbetegedés. Az ízületi gyulladás mellett többféle extra-artikulásris tünet,mint uveitis,gyulladásos bélbetegség,enthesitis is társulhat hozzá. Munkám során keresztmetszeti vizsgálatban elemeztem a betegek funkcionális állapotának és betegség aktivitásának összefüggését az artikuláris és extra-artikuláris tünetek jelenlétével.
Betegek és módszer: A DE OEC Reumatológiai Tanszékén gondozásban álló SPA-s betegek közül 72 egyén adatait dolgoztam fel a kórtörténetük áttekintésével és validált kérdőívek használatával. A vizsgált betegeknél a funkcionális állapotot a HAQ és a BASFI,a betegség aktivitását a BASDAI kérdőívvel határoztam meg. Megvizsgáltam,hogy az ágyéki fájdalom vagy merevség,a háti fájdalom vagy merevség,a nyaki fájdalom vagy merevség,az Achilles ín vagy sarki fájdalom és duzzanat,a duzzadt ízületek,a szem gyulladása vagy fényérzékenysége és a gyakori hasmenés vagy nyákos széklet jelenléte milyen módon befolyásolja a fenti paramétereket.
Eredmények: Azt találtam,hogy jelentősen rosszabb eredményt mutattak a HAQ,a BASFI és a BASDAI kérdőívek azon betegek között,akik nyaki fájdalommal vagy merevséggel és Achilles ín vagy sarki fájdalommal és duzzanattal rendelkeztek azokhoz a betegekhez képest,akik a fenti tünetekkel nem rendelkeztek. A lumbalis és háti gerinc fájdalma és merevsége,az uveitis és a gyulladásos bélbetegségre utaló nyákos székletürítés ugyanakkor nem befolyásolta jelentősen a SPA-s betegek funkcionális állapotát és betegségük aktivitását.
Konklúzió: A vizsgálatom igazolta azt a tapasztalati megfigyelést, hogy a nyaki fájdalom vagy merevség a betegség előrehaladott állapotában jelentkezik,ennél fogva jelentősen rontja a SPA-s betegek funkcionális állapotát,míg az enthesitis jelenlétére utaló Achilles ín vagy sarki fájdalom a betegség aktivitásának növelésével járul hozzá a funkcionális károsodáshoz.

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program