A gyermekkori migrén profilaktikus kezelésével szerzett tapasztalataink

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2010/2011. tanév
Tagozat: 
Egészségtudomány II.
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Dömötör Mária

Előadás adatai

Előadás címe: 
A gyermekkori migrén profilaktikus kezelésével szerzett tapasztalataink
Összefoglaló: 

Napjainkban a fejfájásos panaszok egyre fiatalabb - nem ritkán óvodás - korban történő megjelenése jellemző. Az életkor növekedésével mind a migrén, mind pedig a tenziós fejfájás prevalenciája emelkedik. A felnőttkorival összevetve a gyermekkori migrén számos sajátossággal bír. Gyermekek esetében kisebb a prevalencia (iskolások körében 4%, felnőtteknél 10%), a rohamok általában rövidebbek, gyakori a bifrontális érintettség és a paroxysmalis hasi panaszok, valamint ritkábban kísérik visualis tünetek. A migrén kezelésének két alappillére a rohamoldó illetve a profilaktikus terápia. A leggyakrabban alkalmazott profilaktikus készítmények gyermekeknél a propranolol, valamint flunarizin. Vizsgálatunk célja volt, hogy feltérképezzük a DEOEC Gyermekklinika neurológiai szakrendelése által gondozott migrénes gyermekeknél alkalmazott profilaxis hatékonyságát.
Munkánk kezdetén 141 fejfájásos panaszok miatt gondozott gyermek adatait tekintettük át. A primer fejfájások között 56 esetben tenziós fejfájás, 75 betegnél migrén igazolódott. 10 gyermek esetében a panasz secunder fejfájásnak bizonyult. Migrénben szenvedő legfiatalabb beteg 4, a legidősebb 18 éves volt, átlagéletkoruk 12,29 ± 0,43 évnek adódott. A fiú-lány arány összességében 1:1,15 volt. Korcsoportokra lebontva: óvodás korban (4-6 év) 1:1; kisiskolás korban (6-10 év) 1,625:1; serdülő korban (10-18 év) 1:1,875. A vizsgálatba bevont gyermekek közül 44 a klasszikus migrén, 27 a migrén aurával, 4 pedig a kizárólag gyermekkorban fellépő ún. migrén-ekvivalensek valamelyikének (abdominalis migrén, ciklikus hányás, benignus paroxysmalis toricollis) tüneteit mutatta. 75 betegből 44 igényelt gondozása során profilaktikus kezelést (61,97%). A non-responderek arányának megítélését a rossz compliance nehezítette. Nemzetközi irodalmi adatoknak megfelelően a flunarizin profilaxis vizsgálatunk során is eredményesebbnek bizonyult a propranololnál. Mivel a különbség nem szignifikáns, további betegek bevonása szükséges a rossz compliance-ből adódó esetszám csökkenés kompenzálása érdekében.

1. témavezető adatai
Név: 
Körhegyi Ivett
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
DEOEC Gyermekklinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program