A pseudomyxoma peritonei CRS es HIPEC kezelese

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Mellkas-, hasi- és plasztikai sebészet, transzplantációs sebészet, kísérletes sebészet, kísérletes aneszteziológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Rozsnyai Beatrix Maria

Előadás adatai

Előadás címe: 
A pseudomyxoma peritonei CRS es HIPEC kezelese
Összefoglaló: 

Bevezetés: Az appendix tumorai a colorectalis daganatok körülbelül 1 %-át képviselik. Ezek leginkább carcinoid és epitheliális eredetű daganatok. Normálisan csak az appendixen belül elhelyezkedő, vékony sejtréteg termel kis mennyiségben nyákot. Amennyiben ezen sejtek gyorsabban képződnek, mint pusztulnak, úgy nagyobb sejtcsoportok, tumorok jönnek létre, amik hatalmas mennyiségű nyákot termelnek, mucinosus ascites alakul ki, a mucinosis tumorsejtek hasüregi implantációja következik be. A sebészi citoredukció (CRS) kombinálva a hiperthermias intraperitonealis kemoterapiaval (HIPEC) az elmúlt években standard eljárássá vált a pseudomyxoma peritonei (PMP) kezelésében.

Módszer: Milánóban és Washingtonban szerzett tudás és tapasztalatok alapján a nyíregyházi Kórház Általános Sebészeti osztályán 2012. május óta alkalmazzák a CRS+HIPEC kezelést. Eddig a hasonló eljárással kezelt páciensek közül 2013. április 30.-t bezáróan 6 beteg szenvedett pseudomyxoma peritoneiben. A műtétek célja a makroszkópos tumormentesség, komplett citoredukció elérése (CC-0) volt, majd ez után 60 percen keresztül 42,5 °C hőmérsékleten HIPEC kezelés alkalmazása Mytomicin-C, Cisplastin, Doxorubicin kemotherápiás szerek közül kettő kombinációjával, zárt hasüregi technikával Belmont típusú hyperthermia pumpa segítségével. 2 beteg részesült szisztémás kemotherápiában a műtét előtt. A PMP szövettani típizálása disszeminált peritoneális adeno mucinosis (DPAM), peritoneális mucinosus carcinomatosis (PMCA) és intermedier (ID) csoportba oszlott.

Eredmények: 5 nő és 1 férfi beteget operációjára került sor, akiknek átlag életkora 55,2 év volt (38-70). Komplett citoredukciót (CC-0) sikerült elérni 5 betegnél, míg 1 esetben palliatív sebészi beavatkozás történt. 5 betegnél DPAM igazolódott, 1 esetben pedig PMCA. A műtétek átlagos időtartama 4,9 óra volt (3,1-7). A beavatkozások kapcsán 2,1 E vvt masszát kaptak a betegek. (1-4 ). Mortalitas 0%. 1 subklinikus pancreatitist észleltünk, valamint 1 subcutan hasfalszétválást.

Következtetés: A tapasztalataink alátámasztják, hogy a CRS+HIPEC kezelés biztonságos és jelenleg a leghatékonyabb módszer a PMP kezelésében.

1. témavezető adatai
Név: 
Toth Lajos Barna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Jósa András Oktatókórház, Sebészeti Osztály

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program