A Hodgkin - lymphoma kezelésének késői szövődményei

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Nagy Pál

Előadás adatai

Előadás címe: 
A Hodgkin - lymphoma kezelésének késői szövődményei
Összefoglaló: 

Bevezetés: A frissen felismert klasszikus Hodgkin lymphomás (HL) betegek 80%-a a kombinált polikemo- és radioterápiának köszönhetően hosszú távon túlél, meggyógyul, viszont ezzel együtt előtérbe kerülnek a kezelések (késői) szövődményei. Jól ismert, hogy a kezelési szövődmények közül a betegek hosszú távú életkilátásait leginkább a második daganatos betegség kialakulása és a szervi károsodások megjelenése csökkenti. Azonban számos olyan mellékhatás ismert, amely a betegek életminőségét, lelki egészségét befolyásolja és a betegek fizikális, szociális és pszichés zavarához vezethet.
Anyagok és módszerek: Hematológiai Tanszéken gondozott 67 HL-s beteg (amelyből 16 frissen diagnosztizált) lelki egészségének önkitöltős kérdőívvel történő felmérését és ugyanezen betegcsoport kognitív funkciójának (CANTAB - Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery) számítógépes felmérését végeztük el. A betegek klinikai adatait a Medsol beteginformációs rendszer - és a betegdokumentáció segítségével gyűjtöttük.
Eredmények: A 35 nő és 32 férfi medián életkora a diagnóziskor 34,4 év (12,5-73,6 év) volt. A kérdőívek kitöltése a diagnózist követően átlagosan 165 hónappal történt (4 – 492 hónap).
A kérdőívek értékelése alapján betegeink 28,3%-ban volt kimutatható fokozott szorongás, míg a depresszió csak 12%-ukban volt jelen kóros mértékben. A neuropszichológiai vizsgálat eredménye alapján a HL-s betegek között a figyelmi funkciókat mérő teszten nyújtott teljesítmények átlaga mellett a vizuális memória is csökkent a kontrollhoz képest. Emellett a munkamemória és a tervezés viszonylag megtartott.
Megbeszélés: Eredményeik felhívják arra a figyelmet, hogy HL-s betegek körében a lelki egészséget célzottan vizsgálni kell, a sérülékeny betegeknél szakpszichológus/pszichiáter segítségével még jobb életminőség biztosítható, főként a hosszú távon túlélő betegeknél.

1. témavezető adatai
Név: 
Illés Árpád
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Haematológiai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Magyari Ferenc
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Haematológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program